Med Læserklubben til Tirpitz og eventyrets land

En betagende tidsrejse ved vestkysten tirsdag 24. marts. Vi oplever Tirpitz, en attraktion i verdensklasse, spiser egnsretter på landsbykroen og mærker naturen ved Filsø Af Lone Henningsen lgh@mediehusenemidtjylland.dk

8. februar 2020, 06.34

Det BIG-tegnede museum i Blåvand rummer arkitektur, fortællinger og oplevelser i topklasse.

Gemt under de karakteristiske vestjyske sandbanker ligger det næsten nye museum, som er udtænkt, bygget og udført som en portal til den jyske vestkysts skatkiste af skjulte historier. Der er skabt en attraktion i verdensklasse midt i det fantastiske kystlandskab, karakteriseret ved de hvide sandbanker med marehalm og klitheder dækket af lyng.

Tirpitz skærer sig ind i landskabet og skaber en sammenhæng mellem det naturskabte og det kunstigt konstruerede. I modsætning til den tunge og invasive cementblok, der udgjorde den originale artillerifæstning med navnet »Tirpitz«, er den nye konstruktion åben og integreret i landskabet.

»Den skjulte vestkyst«, »En hær af beton«, »Tirpitz-bunkeren« og »Havets guld« er titlerne på museets permanente udstillinger, der hver især vil give os en rigtig fin oplevelse, der både er spændende og meningsfuld. Vi indleder besøget med en halv times introduktion, hvor vi får en god indføring i det, hver udstilling kan give os, inden vi ser dem på egen hånd.

Ved frokosttid kører vi til Henne Stationskro - en hyggelig dansk landsbykro med en lang og lidt dramatisk historie - som tager sin begyndelse tilbage i 1903, hvor jernbanen kom til Henne. I flere generationer har kroen været kendt for gode danske egnsretter af høj kvalitet.

Godt mætte fortsætter vi ud mod kysten til Filsø, alt i mens der fortælles relevante historier fra rejselederen.

En sø blev til tre

Filsø var en gang Danmarks anden største sø, men efter mennesket har sat sit præg på søen med vandmøller og indvindinger af landbrugsjorden, svandt søen ind. Søen spillede en stor rolle helt tilbage til vikingetiden, hvor den var en åben fjord ud til Vesterhavet. Ved Henne Kirkeby var der en stor vikingeboplads, som har haft cirka 375 små værksteder, hvor der er blevet vævet uld. Senere er fjorden blevet lukket af sandvandringer, og søområdet har været en vigtig ressource for landmænd, jægere og fiskere. I dag er området delvist genskabt og udgør et søareal på 1030 hektarer. Den består i dag af tre søer: Mellemsø, Søndersø og Fidde Sø.

Vi holder en kaffepause og nyder de flotte omgivelser. Forventet hjemkomst mellem klokken 18 og 19.

Prisen er 765 kroner for abonnenter og inkluderer: Morgenkaffe med rundstykker, entré og introduktion på Tirpitz, frokost på Henne Stationskro samt kaffe ved bussen.Tilmelding til Læserklubben.