Ægtepar opfylder drøm: Ny gårdbutik med vin og vildt

Marianne og Steen Laursen åbner på torsdag »Mary’s Vin & Bøf«, som er en gårdbutik, hvor de sælger eget hjortekød og egne vine

13. maj 2021, 18.55

Steen og Marianne Laursen har fyldt køleskabet med både hvid- og rosévine, som de selv har produceret. Foto: Tom Laursen

SIMMELKÆR Det har været flere år undervejs, men nu er ægteparret Marianne og Steen Laursen klar til at slå dørene op til en drøm, som de over det seneste årti har bygget op.

På torsdag åbner de »Mary’s Vin & Bøf« på Bækvej ved Simmelkær, hvorfra de sælger egenproduceret hjortekød og egenproducerede vine.

- Vin passer godt sammen med kød. Tanken er, at når man køber hjortekødet her, kan man også købe en flaske vin med. De to ting går bare fint hånd i hånd, siger Steen Laursen.

Han fik sine første kronhjorte i 2013, men han havde haft ønsket om sådan en hjortefarm, siden han som ung rejste rundt i New Zealand og oplevede farme med kronvildt.

- Men det tager en periode på små 10 år for at få en hjortebestand op at køre, så det er ikke bare fra den ene dag til den anden, at man kan begynde at sælge af kødet, forklarer Steen Laursen, som netop har fået slagtet de første seks hjorte for at få fyldt køledisken op til åbningen.

Mens bestanden voksede sig større, besluttede Steen og Marianne Laursen at sætte gang i egen vinproduktion og etablerede derfor en vinmark i 2016.

- Vi har været rundt i hele Danmark og besøge andre vinproducenter, hvor vi så har fået inspiration til vores egen, fortæller Marianne Laursen.

- Det er dejligt, at vi kan spørge hinanden til råds og få inspiration, tilføjer Steen Laursen.

På parrets vinmark er der 2400 planter, hvilket rundt regnet bliver til 2400 flasker vin, hvis man får fuldt udbytte, fortæller de. Foto: Tom Laursen

Flere druesorter

Men også vinproduktion tager en rum tid at komme i gang med, inden man kan tappe de dyrebare dråber på flaske.

- Fra man planter, til man kan stille vinflasken på bordet, går der cirka fire til fem år, siger Steen Laursen, der viser en fyldt flaske med eget »Mary«-logo.

Det er gårdbutikkens rosé, som bliver lavet på druesorten Rondo.

- Det er egentlig en rødvinsdrue, men på grund af for få solskinstimer i Danmark når druerne ikke at blive modne nok til rødvin, så vi producerer rosévin med druen, forklarer Marianne Laursen.

De producerer også egne hvidvine - det gør de med blandt andre druesorten Solaris.

Den tredje og indtil videre sidste druesort på marken er Pinot Noir, som både kan bruges til rød, hvid og rosé.

- Den er smart, fordi den har en mørk skal, men den er lys indeni, så den kan bruges til alle tre slags vine, siger Marianne Laursen.

På vinmarken er der i alt 2400 planter, hvilket ifølge Marianne Laursen rundt regnet giver 2400 flasker vin - alt efter solskinstimer og frost.

Hvis solskinnet virkelig viser sig fra sin bedste side et år, kan det godt resultere i rødvine, men Marianne og Steen Laursen har nu planer om, at de vil lade andre om produktion af rødvin.

- Vi vil importere rødvine fra en vingård i New Zealand. Vi har selv været i New Zealand for at se og høre, hvordan de dyrker Pinot Noiren, som vi har, fortæller Steen Laursen.

Foruden inspirationen fra New Zealand og Danmark har parret været på kursus for at lære om produktionen.

- Vi var faktisk af sted tre gange for at forstå det fuldstændig, inden vi selv turde begynde på det, siger Steen Laursen, inden han med et smil fortæller om processen.

Wauw-effekt

Det er også med et smil, at de fortæller om den længere proces med at nå frem til åbningen af gårdbutikken.

For dette forår er alt så gået op i en højere enhed; nok kronvildt, så de kan slagte, vine på flasker og en renoveret lade, som danner butiksrammerne.

- Vi har svært ved at forstå det, men vi synes, det er spændende. Vi håber bare, at vi når at blive helt klar, siger Steen Laursen.

Han lader blikket glide rundt i butikken, som fremadrettet vil være fyldt med vine og hjortekød som grillpølser, bøffer, spegepølser og røget dyrekød.

- Vi vil gerne have en wauw-effekt, når man kommer ind i butikken, siger Steen Laursen, der har udsmykket butikken med gevirer, som selvfølgelig også er til salg.

- Der er noget stolthed i at sælge noget, som man i flere år har arbejdet på at opnå, supplerer Marianne Laursen.

Når ægteparret har sat ordentligt gang i butikken, vil man på sigt kunne komme til vinsmagning og rundvisning hos Mary’s Vin & Bøf.

- Det bliver nok først til efteråret, når druerne er modne, og hjortene begynder at brøle, fortæller Steen Laursen, som viser vinetiketten med skriften »druerne modner til hjortebrøl«.

På torsdag - på åbningsdagen - samt fredag og lørdag kan besøgende også få lov til at kigge sig omkring og smage på sagerne.

- Vi håber bare, at folk kan lide det ligeså godt, som vi selv kan, siger Steen Laursen, der sammen med sin svigersøn står for rundvisningen på åbningsdagen.

Marianne Laursen og deres datter vil samtidig stå klar til at tage imod kunderne i butikken, mens Marianne Laursen formentligt vil sende en lille tanke til sin far, som har en finger med i spillet, hvad angår navnet Mary’s Vin & Bøf.

- Min far og jeg var virkelig tætte, og han gik lige pludselig bort i en alder af 60 år. Han har altid kaldt mig for Mary, så navnet betyder noget særligt for mig, siger Marianne Laursen,

Sammen med sin far har hun flere gange været i Frankrig, hvor de sammen kiggede på vinmarker.