Klik dig rundt i kortet: Her tjener borgerne i Herning Kommune mest

Specielt omkring den sydlige bydel af Herning er indkomsten høj, mens den er lavere i udkanten af kommunen

9. april 2021, 05.30

Kortet her illustrerer den gennemsnitlige indkomst i Herning Kommune. Jo mørkere farven er, jo højere er indkomsten. Datawrapper-grafik: Tobias Tange Jepsen

HERNING Borgerne i Rind Sogn, hvor Lind blandt andet ligger, har den højeste gennemsnitlige indkomst i Herning Kommune, mens den laveste gennemsnitlige indkomst findes i Ilderhede Sogn, der ligger som det sydligste sogn i kommunen.

I Rind Sogn tjener den gennemsnitlige voksne 412.778 kroner før skat årligt, mens man i ilderhede gennemsnitligt tjener 308.868 kroner årligt. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Geografisk ulighed i Danmark undersøges normalt mellem de 98 kommuner. I analysen går AE dog ned til de mindste administrative enheder herhjemme - de omkring 2000 sogne.

Du kan se, hvordan indkomsten fordeler sig på de forskellige sogne i Herning Kommune i kortet herunder. Hvis du holder musen hen over sognene kan du se indtjeningen i det enkelte sogn.

Høj indkomst i syd

Analysen viser, at lokalt er den gennemsnitlige indkomst generelt høj syd for Herning. Udover Rind Sogn er der tale om Studsgård Sogn og Kollund Sogn. Til gengæld er der ikke så høj indkomst hos beboerne i både den vestlige og østlige del af Herning. Her taler man specielt om Fredens Sogn og Sct. Johannes Sogn, som er områderne omkring de to kirker med de samme navne.

Derudover finder man også en del af sognene med de lavere indkomster i udkanten af kommunerne. Her er der der blandt andet tale om Ørnhøj Sogn, Fasterholt Sogn og Hedeager Sogn.

Den gennemsnitlige årlige indkomst for de forskellige sogne i Herning Kommune er 333.374 kroner.

Store forskelle på landsplan

På landsplan er der rigtigt store forskelle. Ifølge analytiker Sune Caspersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, kan det potentielt blive et problem, at der er så store geografiske uligheder i Danmark.

- Tallene afslører et danmarkskort, hvor det er meget tydeligt, at de rige bor sammen i enklaver. De geografiske uligheder i Danmark er så store, at vi risikerer at miste vores forståelse for hinanden.

- Forskellene er ikke bare store mellem de nordsjællandske enklaver og sociale boligområder i de store byer. Vi ser også store forskelle mellem områder tæt på hinanden inden for samme kommune, fastslår analytikeren i en pressemeddelelse.

Analysen fra Arbejderbevælgelsens Erhvervsråd viser, at det er de nordsjællandske kommuner, der har de højeste gennemsnitlige indkomster. Således er alle kommunerne i top 10 over gennemsnitlig indkomst at finde omkring den nordlige del af Sjælland.

Analysen viser også, at voksne i Vedbæk Sogn, som ligger i Rudersdal Kommune, tjener næsten fire gange så meget om året, som man gør i Ilderhede Sogn. I det sogn tjener en voksen gennemsnitligt 1.244.521 kroner, hvilket er det højeste i Danmark.

Indlæser debat...