Udstilling på de sociale medier

Tekstilmuseet og VIA Design viser »beundringsværdige tekstile værker«

Udgivet:05. maj 2020, 12.53

Læsetid:3 minutter

En cape beklædt med strudsefjer fra 1980 er en del af »Nyfortolkning - En Virtuel Tekstiludstilling«, der kan opleves på nettet fra 13. maj. Foto: Pr-foto

HERNING Bortset fra arkitektur og skulpturer i det offentlige rum, så er det svært for de kulturhungrende at få tilfredsstillet deres behov for tiden.

Derfor flytter en del kultur over på nettet.

Man har allerede kunnet opleve talrige koncerter, teaterforestillinger og så videre, og nu inviterer Tekstilmuseet også til en udstilling, der foregår på de sociale medier.

Næste onsdag åbner udstillingen »Nyfortolkning - En Virtuel Tekstiludstilling«, som indeholder beundringsværdige tekstile værker, der alle er inspireret af historiske genstande fra Tekstilmuseet.

To tommelfingre

Udstillingen skal vise, hvordan man kan fortolke på fortidens tekstiler, og vise dem i et helt nyt perspektiv og sammenhæng.

Værkerne er alle lavet af passionerede studerende fra Via Design, der læser Tekstildesign, Håndværk & Formidling.

Genstandende som de studerende har taget udgangspunkt i til udviklingen af deres projekter består af en broderet Schweitzerklud fra cirka 1890, et par vendbare vanter med to tommelfingre fra 1958 og en cape beklædt med strudsefjer fra 1980.

- I de tidligere år har samarbejdet mellem VIA Design og Tekstilmuseet Herning endt ud i en fysisk udstilling på museet, men grundet den virkelighed, vi alle står overfor på nuværende tidspunkt, har vi i år måtte tænke kreativt og komme på nye innovative idéer. Udstillingen får sin egen instagramprofil med navnet @Nyfortolkning, og profilen vil skabe grobund for interaktion mellem de studerende, museet og de besøgende, forklarer museumsdirktør Laura Liv Weikop i en pressemeddelelse.

Til åbningen onsdag 13. maj, vil der blive holdt en online fernisering med tale af Laura Liv Weikop, spørgsmål/svar med de studerende og en konkurrence om et gavekort til Tekstilmuseets butik.

De studerende arbejder i øjeblikket hver især på deres egne projekter.

Der bliver blandt andet arbejdet på udviklingen af en vendbar strikket overdel med Fru Zippe som samarbejdspartner, et maskin- og håndbroderet interaktivt produkt til børn med Panduro Hobby som samarbejdspartner og to maskinbroderede kjoler, der hver illustrerer kvindeidealets silhuet fra 1890 og 2020.

- Navnet »Nyfortolkning« kommer af den proces, vi har haft gennem projektet, hvor vi har skulle gå på opdagelse i gamle tekstile genstande fra Tekstilmuseets gemmer, og fortolke dem i nye værker. Det har været spændende og udfordrende at arbejde på en anden måde, både at skulle udvikle en

fysisk udstillingsgenstand, og derefter grundet omstændighederne, at skulle udstille den digitalt, siger Iben Lillie, studerende og en af de medvirkende i udstillingen.

Stor inspiration

Man kan følge processen med at skabe den virtuelle udstilling på såvel Facebook som Instagram.

- Det er altid en stor begivenhed på Museum Midtjylland, når vi kan præsentere en udstilling i samarbejde med VIA Design. Det er en stor inspiration for os og for museets gæster at se, hvad de studerende har fået ud af mødet med de historiske genstande. De studerende kommer med en masse nye idéer, der ofte overrasker, og en begejstring, der smitter, siger Anne Line Trøllund Nielsen, museumsinspektør hos Museum Midtjylland.

- Samarbejdet og udstillingen peger mod fremtiden - med nye vinkler både på det tekstile og det udstillingsmæssige - og har samtidig et anker i det lokale og i den midtjyske historie. Når vi i år må undvære den fysiske udstilling, må vi i stedet glæde os til en udstillingsgenre, vi ikke har haft før på Museum Midtjylland - den digitale, tekstile udstilling, siger museumsinspektøren.

Studerende på VIA Design står bag udstillingen på Tekstilmuseet, og de har blandt andet kigget på et par vendbare vanter med to tommelfingre fra 1958.
Den broderede Schweitzerklud fra cirka 1890 er udgangspunkt for en nyfortolkning.

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Kultur

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere