Det er muligt at stemme nu: Ringkøbing-Skjern åbner for brevstemmer i Borgerservice

Lister og kandidater er klar til det kommende kommunalvalg. Nu er det også muligt at brevstemme

7. oktober 2021, 13.08

Det er allerede nu muligt at afgive sin stemme til kommunal- og regionsrådsvalget. Det går man ved at besøge Borgerservice i sin egen kommune eller for den sags skyld i en hvilken som helst anden kommune. Stemmen tælles uanset først op på valgdagen på det valgsted, hvor vælgeren hører hjemme. Man skal medbringe billedlegitimation, for at stemme. Foto: Allan boye Thulstrup

RINGKØBING-SKJERN I Ringkøbing-Skjern Kommunes Borgerservice kan man andet end at få et nyt pas og tilmelde sig til forskellige tilbud i kommunen.

Fra denne uge kan man også brevstemme til kommunalvalget tirsdag 16. november.

I mandags var der frist for at oplyse om valgforbund mellem de opstillede lister, og kommunens valgadministration havde intern frist for at gennemgå de lister, der er indsendt fra partier, for fejl og mangler, eller rettere om kandidaterne reelt er valgbare.

Nu er man klar til at modtage brevstemmer, men det bliver ikke på en færdigtrykt stemmeseddel. Disse er forbeholdt valgdagen. Man får en fortrykt seddel med to blanke felter og lidt tekst, og så skal man selv skrive et partinavn, listebogstav eller kandidatnavn på sedlen.

Denne seddel lægges i en kuvert, som først lukkes og derefter åbnes på valgdagen på det valgsted, hvor den pågældende vælger oprindeligt hører til.

Kun én stemme

Det betyder, at hvis man bor i Vorgod-Barde, og gerne vil brevstemme, så skal man køre til Skjern eller Ringkøbing i Borgerservices åbningstid - stemme, aflevere sin kuvert til personalet, som udenpå kuverten skriver vælgerens hjemsted, uden det på nogen måder fremgår, hvem vælgeren er.

På valgdagen fragtes disse kuverter rundt i hele kommunen. På valgstedet åbner man kuverten efter klokken 20, og stemmen tælles med sammen med de stemmer, der er afgivet på selve dagen på valgstedet.

Det er også kun muligt at stemme en gang. Har man først brevstemt, så kan man ikke vende tilbage på valgdagen og stemme igen - ens stemme er registreret.

Uden tidsbestilling

Siden corona-nedlukningen har tidsbestilling været en forudsætning for, at man som borger kunne få en personlig ekspedition i kommunens Borgerservice.

- Det har vi rigtig gode erfaringer med, og vi oplever, at borgerne er glade for at vide, at vi kan hjælpe dem på det aftalte tidspunkt, fortæller afdelingsleder Torben Andersen og tilføjer, at tidsbestillingen derfor er fortsat efter genåbningen af landet og ophævelsen af restriktionerne.

Der er dog også en anden grund til, at tidsbestillingen i Borgerservice er nødvendig.

- Vi nærmer os nu et kommunal- og regionsrådsvalg, som trækker rigtig mange ressourcer ud af personalet i Borgerservice. Vi plejer at modtage flere end 1000 brevstemmer i perioden op til valgene. Og samtidig skal vi have tilrettelagt valget og for eksempel ud på plejehjem for at tage imod brevstemmer, siger Torben Andersen.

Det betyder, at kommunens Borgerservice den kommende tid er nødt til at flytte ressourcer til denne opgave, og reducere på bemandingen på de traditionelle ekspeditioner i Borgerservice.

- Via tidsbestilling kan vi lægge tider ud til blandt andet pas, kørekort og NemID, så vi udnytter tiden optimalt og samtidig sikrer, at borgerne ikke kommer til at vente i unødig lang tid, eller at vi ikke har tid til at hjælpe, forklarer Torben Andersen.

Tidsbestillingen gælder dog ikke, hvis man »kun« kommer for at afgive sin brevstemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

Udvider tre dage

- Afgivelse af brevstemmer er et tilbud til de borgere, der ikke har mulighed for at stemme på selve valgdagen, tirsdag 16. november. Men da brevstemmer er væsentligt dyrere at håndtere administrativt, opfordrer vi til, at man afgiver sin stemme på valgdagen på ens afstemningssted, hvis man har mulighed for det, siger Torben Andersen.

Der kan brevstemmes i den normale åbningstid i Borgerservice i Ringkøbing og Skjern. Desuden kan man brevstemme tre ekstra åbningsdage frem til valget. Det er lørdag 30. oktober, lørdag 6. november og fredag 12. november, hvor det er sidste frist for at brevstemme.

Indlæser debat...