Nej tak til 78 meter højt byggeri tæt på parcelhuskvarter

20. marts 2020, 16.28

Visualisering af højhus på 78 meter. Illustration: KPC/Herning Kommune

BYGGERI Kommunen ønsker at bygge et 25-etagers enkeltstående højhus på den nye sygehusgrund. Kommuneplanen gav oprindelig tilladelse til maksimalt 15 etager (55 meter). For at illustrere højden på det foreslåede højhus er den blå skorsten ved Gl. Landevej 60 meter høj, og hotellet Bella Sky på Amager er 76,5 meter højt.

Ejeren af højhusgrunden, KPC, søgte to måneder efter købet af grunden tilladelse til at udvide højhuset med 10 etager.

Jeg vil ikke påstå, at planen om højhusets udvidelse med ekstra 10 etager og 23 meter i højden allerede lå i skuffen hos KPC, inden de købte grunden, men tanken er snublende nær.

Hvad er ideen med en enkeltstående mastodont på 78 meter? Herning Kommune skriver i sin egen strategi for højhusbyggeri: »Højhuse tilfældigt placeret, der hvor der er mulighed for at realisere et projekt, er i udgangspunktet ikke en hensigtsmæssig planlægningsstrategi. Uanset de enkelte bygningsværkers eventuelle kvaliteter vil den projektorienterede strategi skabe et fragmenteret bybillede uden sammenhængskraft og identitet«.

En af Danmarks fremmeste arkitekter og ekspert i byrum Jan Gehl er også modstander af enkeltstående højhuse. Han siger i en ny artikel, »at der er et hav af argumenter mod højhuse«.

Han kalder blandt andet højhuse, der stikker op over de øvrige bygninger, for »hist-og-pist-højhuse«. Han ser meget hellere højhuse - hvis de overhovedet skal bygges - placeret uden for bymidten. Han tilføjer, at højhuse genererer blæst. Og jo mere blæst der er i forvejen (tænk Vestjylland), og jo højere man kommer op, desto værre bliver vindgenerne.

Jan Gehls argumenter udtales i forbindelse med, at der i Esbjerg måske skal opføres et »kun« 12-etagers enkeltstående højhus i byens centrum.

Hvis der skal bygges højhuse i Herning, så flyt dem ud i periferien af byen, hvor der allerede er højhuse, som danner en flot skyline. Det bliver efter min mening umuligt at indpasse et enkeltstående højhuset på sygehusgrunden. Det enkeltstående højhus vil netop skabe det fragmenterede bybillede uden sammenhængskraft og identitet, som Herning Kommune så smukt formulerer det i sin egen højhuspolitik. Helhed og harmoni vil gå fløjten - ligesom især skygge og udsyn og indblik vil give problemer for nuværende naboer til sygehusgrunden.

Når alt det her er sagt, så finder jeg den øvrige del af planen for sygehusgrunden meget spændende og interessant.

Læs også
Det nye sygehus giver Herning dobbelt gevinst