Klosterlund genåbner med ny udstilling

»Søens historier« kan ses på museet fra i morgen

20. april 2021, 13.29

Den nye udstilling fortæller historien om Bølling Sø. Foto: PR-foto

ENGESVANG Tiden har ikke stået stille på museerne, selv om der har været lukket for gæster i mange måneder. På Klosterlund Museum er endnu en ny udstilling blevet færdig og klar til at blive indtaget af publikum i morgen, onsdag, når museerne må åbne igen.

Udstillingen »Søens Historier« handler om de mange spændende historier, som knytter sig til Bølling Sø fra istid til nutid. Det er nemlig en sø og et område med umanérligt mange gode historier om både mennesker, natur og det overnaturlige, hedder det i en pressemeddelelse.

De fleste har nok hørt om Tollundmanden og Ellingkvinden, der er fundet i Bølling Sø, eller om hærvejen og højderyggen, der løber forbi Klosterlund Museum. Men ud over de kendte historier fortæller udstillingen også historier, som knap så mange kender. Der findes nemlig en række fortællinger og røverhistorier, som mange lokale nok kender, men som fortjener at blive fortalt til flere.

En af historierne handler om den lokale tørveproducent Martin Anchersen, der blev rig på tørv. Anchersen var historieinteresseret og havde to gode venner, der begge var ivrige oldsagssamlere (og begge hed Søren). Derfor bekostede han opførelsen af et lille museum i Stenholt Skov, som skulle bruges til at udstille deres egne oldsagssamlinger. Det lille Klosterlund Museum åbnede i 1936.

Men allerede året efter blev de tre museumsentusiaster hvirvlet ind i en vaskeægte sensation inden for arkæologi: Den ene af de to Søren’er - Søren Holdgaard - fandt nemlig dét, der viste sig at være Danmarks ældste spor af mennesker!

Nationalmuseet rykkede ud, foretog en udgravning på stedet og endte med at få overdraget det lille museum. En stor hædersbevisning for initiativtagerne og en blåstempling af Klosterlund som en vigtig arkæologisk lokalitet.

En anden vandrefortælling handler om de hundredvis af kronhjorte, som på mystisk vis gik til grunde i Bølling Sø og dukkede frem tusindvis af år senere.

Udstillingens åbningstider kan ses på museets hjemmeside, og man skal huske corona-passet og mundbind ved besøget.