Er FOA interesseret i frihed, ro og respekt til deres medlemmer?

Udgivet:24. juli 2020, 14.00

Læsetid:3 minutter

Henrik Finn Edtwodth Andersen, medlem af Nye Borgerlige, vil gerne høre fra offentligt ansatte, der møder udfordringer i plejesektoren. Foto: PR-foto

Af Henrik Finn Edtwodth Andersen. Nordskrænten 58 Herning, byrådskandidat for Nye Borgerlige

BUREAUKRATI Jeg har i et debatindlæg i Herning Folkeblad 10. juli storrost FOA’s medlemmer. Jeg har på både Twitter og Facebook efterspurgt input fra ansatte i plejesektoren til, hvad der kan skæres ned på af procedure, papirarbejde og kontrol for at sikre medarbejdernes frihed, ro og respekt til at give den omsorg og nærhed til de ældre, som de fortjener. Det er dem på gulvet, der ved bedst. Ikke politikere, ikke embedsmænd og heller ikke fagforeningerne.

Jeg har selv igennem venner, bekendte og familiemedlemmer, der har arbejdet eller forsat arbejder inden for sundhedssektoren, hørt fortællingerne om problemer med at få tid til omsorgen. En tid, der mere bruges på at tilfredsstille embedsmænd og politikeres krav om dokumentation og kontrol end på kerneopgaven: ældreplejen.

Altså rakt en hånd ud til en debat og en fælles løsning af de problemer, ældreplejen står med. Problemer, som både FOA selv, deres medlemmer og politikere godt kan blive enige om eksisterer. Eller det troede jeg da.

Men FOA’s reaktion har ærlig talt overrasket mig - og så alligevel ikke.

Dennis Kristensen, tidligere formand for FOA, reagerer på hele debatten om ældreplejen ved på Facebook at blande private virksomheder ind i den nuværende debat. Private virksomheder har intet med svigt af de ældre i det offentlige at gøre. Når man så beder Dennis Kristensen om at forholde sig til selve debatten om den offentlige pleje af vores ældre, så afstår han, og han reagerer med et angreb på ens intelligens, udokumenterede beskyldninger og blokering.

Når man på Twitter - igen - roser FOA’s medlemmer for deres indsats og FOA selv for ikke kun at sige flere penge (håber, de mener det), så reagerer formanden for social og sundhedssektoren hos FOA, Torben K. Hollmann, med en bræksmiley. Derudover giver han udtryk for, at der ikke kan skæres ned i procedure, papirarbejde og kontrol. Han giver nærmere udtryk for, at der skal mere af det samme til.

Og det er netop her, jeg bliver overrasket. For FOA selv har været ude med flere rapporter, der netop dokumenterer, at der er store problemer med, at tiden går fra omsorg til papirarbejde, procedure og kontrol. Spørger man FOA’s egne medlemmer i det offentlige, vil de jo også med det samme sige, at de tre nævnte områder er en del af problemet.

Det virker som om, og jeg håber da virkelig, at jeg tager fejl, at Torben K. Hollmann er mere interesseret i at angribe personer, fordi de er fra blå blok, selv når de rækker hånden ud, end at finde fælles løsninger på hans medlemmers dagligdag.

Han har tilbudt mig at tage med ud på diverse plejehjem. Men det er ikke spin-ture, det er ikke endnu flere fagforeningsfolk og politikere, der står og spiller kloge, der skal til. Og slet ikke flere forstyrrelser af medarbejderens hverdag, der skal til.

Det, der skal til, er at lytte til de ansatte. Lytte til FOA’s medlemmer. Lytte til deres beskrivelser. Lytte til FOA’s egne og andres undersøgelser, der dokumenterer problemet ude i virkeligheden.

Så kære offentlige ansatte i plejesektoren. Kom frisk med de udfordringer, I oplever i det daglige. Hvad er det for procedure, papirbunker og kontroller, som jeres formand ikke mener kan skrottes, men som I gerne vil af med?

Er der ikke nogen? Jamen, så indrømmer jeg da meget gerne, at jeg tager fejl.

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Nye Borgerlige gerne ser alle mellemlagene i det offentlige væk. Ser alle former for unødvendigt papirarbejde, alt for mange procedurer og kontroller skrottet. Men det er ikke at skære ned på velfærden, det er at forbedre velfærden. Vi kalder det mindre stat, mere menneske. Borgerlig velfærd.

Vi ser meget gerne, at der kommer flere friplejehjem, hvor de ældre selv kan vælge til og fra.

Se bort fra politiske uenigheder og ideologier. Lad os sammen finde muligheden for ro, frihed og respekt til FOA’s medlemmer og ikke mindst de ældre.

Forsat god sommer.