Fra Lokalavisen: Disken er fyldt med gode sager

Trine Kingstoft har kendt til arbejdet i en bagerbutik halvdelen af sit 30-årige liv. Hun har dog også været omkring en anden branche

6. december 2019, 11.48

Det er ikke bare en disk, Trine Kingstoft står bag. Det er disk fyldt med kager og brød. Her i bagerbutikken i Søndergade i Vildbjerg har hun arbejdet i cirka fire år - blot med nogle måneders afbrydelse. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG En disk er en disk er en disk. Lige indtil man kigger nærmere på Trine Kingstofts disk. Nok er betjeningspladen grålig og lavet af sten, men både til højre og venstre for den er der snegle, hjerter og frøer - fremstillet af brød, creme, glasur, honningkagedej og marcipan.

Her er også lagkager, roulader, franskbrød i adskillige variationer, kringler og enkelte norske klejner.

De almindelige klejner er udsolgt. Det må hun sige med beklagelse til de kunder, der kommer ind, og Trine Kingstoft fortæller det til de bagere, der møder ind i Videbæk natten til tirsdag.

- De kager, der er specielle for en årstid savner folk altid, og når der kommer fastelavnsboller eller klejner, er det noget, folk rigtigt gerne vil købe. Så gælder det om at bage tilpas. Vi skal ikke gerne have for få, men vi skal heller ikke bage så mange, at de går til spilde, så vi skal lige finde balancen, siger Trine Kingstoft.

Mange slags

Listen, ekspedienterne faxer - ja, der findes stadig fax - til bagerne, når butikken er lukket, indeholder over 40 forskellige slags brød.

- Og så har vi 20 forskellige slags franskbrød og mange forskellige former for kage, siger Trine Kingstoft, som er ved at pakke vaniljekranse i poser.

Det er også en del af jobbet. Ikke noget, der kan ses fra butikslokalet.

- Det er godt at have noget at lave, når der ingen kunder er. Så kan jeg gå lidt til og fra. Ind imellem er der tre-fire kunder i streg, så kan der være et kvarter, hvor der ikke er nogle, og så kommer folk igen, siger Trine Kingstoft.

Skoløberiet

Hun arbejdede i skobutikker nogle år, men der var flere ting, der trykkede ved det arbejde.

- Vi skulle hele tiden løbe ned på lageret i kælderen for at finde andre størrelser, der var altid meget travlt om eftermiddagen, og arbejdstiden var dårlig. Jeg var først hjemme halv syv om aftenen, og det harmonerer ikke så godt med familielivet, siger Trine Kingstoft, som nu har mere familievenlige arbejdstider.

- Jeg elsker at ekspedere, og så er der bare mange andre opgaver, der gør mit arbejde alsidigt, siger hun.

På opslagstavlen hænger en liste, så de ansatte kan lade sig inspirere til småopgaver - typisk rengøring - hvis de ikke har andet at lave. Listen hænger til højre for håndvasken, hvor Trine Kingstoft også tilbringer meget tid.

- Hver gang, jeg går ud for at ekspedere, vasker jeg mine hænder. Selv om jeg bare har stået og pakket småkager, synes jeg ikke, jeg kan tage fat i et franskbrød, uden at have vasket hænder. Og jeg ved jo ikke på forhånd, om jeg skal ekspedere noget, hvor jeg kan tage det med tang, siger Trine Kingstoft.

Hun vasker igen hænder, når hun er tilbage i baglokalet.

- Hvis jeg har flere ekspeditioner i træk, spritter jeg hænderne af mellem hver enkelt ekspedition, og så vasker jeg hænder, når jeg er færdig, forklarer hun.

- Så jeg har en ret fed håndcreme, jeg bruger derhjemme, tilføjer hun med et bredt smil.

Hyggelig handel

Da hun begyndte i bagerbutik som 15-årig, var det fordi, det lød som et hyggeligt arbejde.

- Og man skulle jo begynde et sted og spore sig ind på, hvad man ville. Det er stadig hyggeligt at handle med folk, siger Trine Kingstoft, som nogle gange skal rådgive folk om, hvad de skal have.

- Jeg spørger ind til, hvad de godt kan lide, og så sporer vi os ind på, hvad de vil have. Jeg gør også opmærksom på, hvis vi har tilbud på noget. Nogle folk vil gerne kigge lidt, inden de beslutter sig, og så laver jeg noget andet her i butikken imens. Man skal altid være i nærheden af kunden, siger Trine Kingstoft, som lige har været inde i en stime af ekspeditioner.

Der er skiveskåret rugbrød, solgt franskbrød og Walesboller, en norsk klejne og en nougatsnitte. Den sidste almindelige klejne er væk, men det er ikke Trine Kingstoft, der har spist den.

- Man har ikke lyst til kage, når man står i duften hver dag. Det ville også ruinere mig, for vi kan jo ikke bare spise, siger Trine Kingstoft, som fyldte 30 år for en måned siden. Hun bagte ikke selv kagerne. Dem købte hun. Naturligvis lokalt.

Personlig favorit

Når hun spiser kage, er hendes favoritter noget af det, kunderne hapser hurtigt til faste- og juletiden.

- Jeg kan godt lide fastelavnsboller og klejner. Bananroulade er også god, siger Trine Kingstoft, som er færdig med at indpakke, forsegle og mærke vanillekransene. Dem er hun ikke så meget til.

- Jeg kan bedre lide pebernødder, siger hun.

Mellem kunderne kan Trine Kingstoft blandt andet pakke vaniljekranse i baglokalet. Foto: Henrik Lind Jørgensen