Standpunkt: Herning... sådan en jazzfestival klæ’r dig

13. november 2019, 09.21

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

For vel snart 20 år siden var jeg til en udsolgt D-A-D-koncert i MCH Herning Kongrescenter.

Jeg husker det som en god koncert. Hvor der vanen tro, når D-A-D går på scenen - som de gør igen i Boxen til marts - var fuld damp på både musikken, bandet og showet.

Den musikalske anledning til bemærkningen har jeg glemt, men undervejs fik forsanger Jesper Binzer i introduktionen til et nummer sagt noget i retningen af: »I er jo en stor jazzby!«.

Forbløffede kiggede vi lidt rundt på hinanden nede blandt publikum. Hvad mener han? Jazzby? Herning?

Meget var området også dengang kendt for og mestrede - også inden for musik. Men ligefrem at kalde os en stor jazzby…

Nej, D-A-D måtte da lige et sekund have glemt, hvilken by på Danmarksturnéen bandet stod på scenen i, tror jeg, mange af os tænkte. Men måske får han ret. Her nogle årtier senere.

I den forgangne weekend var noget af Herning i al fald omdannet til en sydende og swingende jazzby, og vi så mere end konturerne af noget, der kan blive endnu en lækkerbisken i Hernings kulturkurv - og sætte byen på jazzkortet.

På HH Herning, som Damgaard-brødrenes høje højhus i Birk nu hedder, havde engagerede og dygtige mennesker fra Swinging Europe og Fermaten sammen med den lokale jazzentusiast og -blogger, Niels Overgaard, og et mylder af hjælpere arrangeret international Moorjazz Festival.

Bakket økonomisk op af Herning Kommune og lokale sponsorer. Det var rasende godt. Musikken, programmet, rammerne, stemningen - og gourmethotdogsene fra Gastro 13.

Højskolen viste sig endog meget velegnet til sådan en festival, fordi den har rum til både de større koncerter med etablerede jazznavne og til de mindre, intime musikoplevelser med spændende upcoming navne.

Det var en flot debut og en rigtig fin begyndelse på en forhåbentlig årlig tilbagevendende festival, som kan tiltrække jazznydere fra nær og fjern.

Ganske som vi i august i år for første gang fik os en operafestival i Herning, har vi nu også fået os en jazzfestival.

Operafestivalen har for længst meldt ud, at den vender tilbage igen næste år. Og tilsvarende toner lød der fra jazzfestivalen efter den første umiddelbare vurdering i mandags.

Dermed har vi vel allerede fået os et par nye, markante traditioner.

På samme måde som lørdagens jazzfestival blev operafestivalen i sommer realiseret på grund af dygtige, lokale kræfters ihærdige arbejde og indsats, store musikalske entusiasme - og et imponerende netværk, hvor der er stor begejstring for at medvirke i Hernings nye tiltag.

Og det lykkes, hvis vi lokalt vil lade os forkæle med noget nyt og særligt - og bakker op som publikum. Og det lykkes, fordi vi i Herning - i modsætning til mange andre steder i landet - heldigvis fortsat er begunstiget af, at kommunen, lokale virksomheder og fonde ønsker at støtte gode initiativer, talent, oplevelser og idérigdom.

Havde D-A-D’s Jesper Binzer været her, ville han helt sikkert have råbt: »Ud-eee-mærket, Herning!«

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk