Nekrolog over Peder Hyldgaard: En mand med musik i

13. juli 2020, 16.49

Peder Hyldgaard - tidligere folkedanser og spillemand fra Hammerum - er død. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Niels Peder Hyldgaard Pedersen, Toftebocentret, tidligere Hammerum, er død i en alder af 86 år

Peder Hyldgaard var en mand med musik i. Som svingede sig i folkedansen, spillede i forskellige sammenhænge og sang i kor - en musikalsk glæde, han havde med sig fra barndomshjemmet i Vemb.

Peder Hyldgaard kom til verden i Lomborg lige før jul 1933, men flyttede senere med far mor og fem søskende til stationsbyen Vemb og et hus, der var så lille, at børnene delte seng to og to.

Som konfirmeret kom han som så mange store knægte ud at tjene på landet, og det var i en af sine pladser, at han fik øje på nabopigen Edith, som han efterhånden fik lokket med på de første køreture på sin motorcykel.

Og da hun i 1957 besluttede sig for at rejse til Herning for at få arbejde i tekstilindustrien, fulgte han hurtigt efter.

Som ung bondeknægt fik Peder Hyldgaard job på Herning Beholderfabrik på Mørupvej. Og selv om han var ufaglært, fandt chefen hurtigt ud af, at Peder Hyldgaard var hurtig til både at lære og at lære fra sig, så ofte var det ham, er kom først på kursus i for eksempel nye svejseteknikker, som han så efterfølgende satte kollegaerne ind i. Peder Hyldgaard blev i virksomheden alle årene, til han gik på pension.

På hjemmefronten blev Edith og Peder Hyldgaard gift i 1959 og blev året efter forældre til Dorthe. To år senere kom Svend til, og familien flyttede til Hammerum, hvor de i 1965 købte et nyopført rækkehus på Ligustervej - i øvrigt med en bil som udbetaling.

Her trivedes familien, og der blev bygget værksted, så Peder Hyldgaard kunne hjælpe med for eksempel at reparere de unges cykler og siden knallerter.

Edith og Peder Hyldgaard var begge medlemmer af Karolinekoret og dansede også gennem mange år folkedans - først i Hammerum og siden i Herning Folkedanserforening. Kærligheden til dansen smittede af på deres datter, som med tiden blev leder af dansen.

Det var også hende, der blev boende i Hammerum, fik tre sønner og job som dagplejemor, og Peder Hyldgaard nød i så høj grad at komme ofte forbi i datterens hverdag, at de fleste dagplejebørn kendte ham som »morfar«. Sønnen Svend blev på Sjælland, efter at han i begyndelsen af 1980-erne aftjente sin værnepligt, og han bor i dag i Vemmelev med sin kone og sin søn.

Mens børnene var små, rejste Edith og Peder Hyldgaard mest rundt i det danske med telt, men i 2001 var de på deres livs udenlandsrejse til USA for at besøge hans bror og Canada for at besøge hendes bror. Mens de var af sted - og faktisk mens de opholdt sig i staten New York - skete terrorangrebene på blandt andet Wolrd Trade Center, og den danske familie var selvsagt lidt bekymrede, indtil de havde hørt livstegn. For parret selv blev det aldrig terrorangrebene, men de mange storslåede oplevelser og gensynet med familien, der kom til at fylde i årene efter.

Da Ediths helbred begyndte at svigte, solgte parret omkring årtusindeskiftet huset og flyttede i lejlighed. Og da hun kort efter blev plejekrævende, flyttede hun ind på Plejecenteret Toftebo, hvor Peder Hyldgaard besøgte hende hver eneste dag, til hun døde i 2009 - og hvor han også blev medlem af plejehjemmets kor.

Det var også på det tidspunkt, Peder Hyldgaard fik bedre tid til at fordybe sig i musik. Lejligheden blev efterhånden fyldt af både noder og forskelligartede instrumenter, som han lærte sig selv at spille på.

Udgangspunktet var harmonikaen, som han spillede i orkestret »Æ Unoder«, men efterhånden kom også både fløjter, ukulele og guitar til.

Peder Hyldgaard havde livet igennem let til smil og latter - og til at sprede det til andre.

Det gjorde sig blandt andet gældende i hans tilknytning til Toftebo, hvor han både kendte mange og kunne fortælle mange historier, for eksempel når bussen var på tur ud i det blå.

Det sidste års tid boede Peder Hyldgaard selv på plejecentret.

Han havde den store sorg at miste datteren Dorthe i 2018, og efter det havde han bedst af at bo et sted, hvor der blev passet lidt på både ham og den tiltagende Parkinsons, der havde ramt ham.

Peder Hyldgaard døde 28. juni på Regionshospitalet i Herning. Han efterlader sig sønnen Svend og svigerdatteren Lenea på Sjælland, svigersønnen John i Hammerum og fire børnebørn.

-SEJER