Tilbagegang på ingeniør-uddannelserne koster dyrt

30. juli 2019, 12.00

UDDANNELSER En samlet tilbagegang i optaget til ingeniøruddannelserne, vil ikke bringe Danmark i mål med at løse ingeniørmanglen eller sikre den grønne omstilling.

Færre unge end sidste år er i år er kommet ind på ingeniøruddannelserne viser årets tal fra Den Koordinerede Tilmelding. Derfor er der ikke udsigt til Danmark kan imødekomme erhvervslivets store efterspørgsel på ingeniører. Jeg frygter desuden, at det kan være et tilbageslag for den grønne omstilling.

Det er er ærgerligt, at færre unge er kommet ind på ingeniøruddannelserne, for der bliver i den grad brug for dem. Beregninger fra den teknologiske alliance Engineer the Future slår fast, at der kommer til at mangle 10.000 STEM-kandidater i 2025, og heraf vil der mangle 6.500 civil- og diplomingeniører.

En lille fremgang for civilingeniører og it-uddannelserne hjælper ikke meget, når der er stor tilbagegang for diplomingeniørerne Jeg havde gerne set fremgang på alle STEM-uddannelserne.

Derfor er det ærgerligt, hvis mange unge med de rette kvalifikationer ikke er blevet optaget på ingeniøruddannelserne, it-uddannelserne eller de naturvidenskabelige uddannelser. Det er dårligt købmandskab, hvis de mødes af en lukket dør. Her burde vi indrette systemet, så det rent faktisk kunne betale sig for uddannelsesinstitutionerne at optage flere unge.