En mindeværdig aften i Stockholm

13. maj 2020, 10.04

Johannes Larsen i samtale med Jørgen Olsen, mens Noller ses i baggrunden. Foto: Niels Nielsen

OLSEN Lørdag 13. marts 1982 vandt gruppen Brixx Dansk Melodi Grand Prix med sangen Video, Video. Denne aften så jeg med på tv i barndomshjemmet ved Flødstrup. Begivenheden fik stor betydning for mig, idet den gjorde mig til Melodi Grand Prix-entusiast. Således har jeg nu foreløbig været entusiast i 38 år.

Gennem 80’erne og 90’erne håbede jeg inderligt, det en skønne dag ville blive til en ny sejr til Danmark ved Eurovision Song Contest. Noget der ikke var sket siden 1963. Det var dog de færreste år, der var noget at have håbet i - og op mod år 2000 havde jeg den holdning, det næppe ville komme til at ske. Da Dansk Melodi Grand Prix i februar 2000 afvikledes i Cirkusbygningen i København, blev det til sejr til Brødrene Olsen med sangen Smuk Som Et Stjerneskud. Selv havde jeg Sanne Gottlieb og Uden Dig som favorit den aften (det blev en 3. plads), og jeg var slet ikke begejstret for, at brødrene endte øverst. For jeg havde bestemt ingen tiltro til, de ville kunne gøre noget som helst godt for Danmark 13. maj 2000 ved Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm.

Man kan så mildest talt påstå, jeg tog fejl, for Brødrene Olsen kom netop til at gøre noget godt for Danmark hin aften i Stockholm. Da showet var slut, var det et faktum, Danmark havde vundet - med 195 point (Rusland på 2. pladsen havde fået 155 point). Derved var den første danske sejr i 37 år en realitet og samtidig den anden danske sejr i historien. Thi det var 23. marts 1963, Grethe og Jørgen Ingmann vandt i London med sangen Dansevise. Helt vildt - og en sensation af dimensioner!

Sammen med andre danskere var jeg blandt publikum i Globen på aftenen. Det var ganske specielt at stå der med Dannebrog og modtage lykønskninger fra mange ukendte personer. Tja, det var ganske enkelt en surrealistisk oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Noget ganske særligt var også den efterfølgende nattevandring gennem Stockholm mod hotellet. Faktisk var der relativt langt fra Globen til hotellet, men det passede mig fint. Under gåturen kom der også en del lykønskninger fra svenske natteravne.

Næste morgen - 14. maj 2000 - skulle vi forlade hotellet meget tidligt. Vi skulle med toget fra Stockholm klokken 8.18 med ankomst i Malmö klokken 12.45. Efterfølgende skulle vi med flyvebåd fra Malmö til København - tidsmæssigt var det jo ret præcist halvanden måned før indvielsen af broen over Øresund. Selvom vi var trætte, blev det alligevel en dejlig togtur med flere lykønskninger fra fremmede mennesker. Jeg ramte Fyn sidst på eftermiddagen, efter et af de mest begivenhedsrige døgn (nok det mest begivenhedsrige) i mit liv. Det var næsten ikke til at fatte og forstå, at det jeg havde gået og drømt om og håbet på ville ske, nu rent faktisk var sket. Ingen tvivl om jeg var ramt af eufori - og det var svært at komme ned på jorden igen efterfølgende, selvom det ret hurtigt blev hverdag. Dog levede jeg længe på begivenhederne den aften i Stockholm. For mig som Melodi Grand Prix-entusiast og frontfigur i en klub for entusiaster blev hele det følgende år naturligvis præget af sejren og konsekvenserne heraf. Med konsekvenserne menes det fokus, der kom på Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest og det faktum, Danmark 12. maj 2001 skulle være værtsland for sidstnævnte. Brødrene Olsen fik også travlt. Sejren i Stockholm blev deres karrieres absolutte højdepunkt. Massiv interesse opstod umiddelbart derefter og varede mig bekendt ved i flere år. Ikke blot var der stor interesse for dem i Danmark, men bestemt også i udlandet. Koncerter, deltagelse i tv-shows med videre. Det betød så også, der måtte laves ændringer i forhold til koncerter, der var indgået aftale om før den berømte aften i maj.

Her 20 år senere betragter jeg stadig begivenhederne 13. maj 2000 i Globen som en af de største oplevelser i mit liv. Der blev skrevet musik og kulturhistorie den aften. I min optik ville det være aldeles fortjent med hæder til Jørgen og Noller i år. Som markering af, at der er gået 20 år siden miraklet. Beklageligvis er det jo et faktum, Niels (Noller) er alvorligt syg. Men dette til trods, ville det jo kunne lade sig gøre at hædre/hylde. Tak for en fantastisk aften i Stockholm.