Så voldsom brand på heden fra 5 km. afstand og slog alarm: Men de brænder den med vilje

Naturstyrelsen afbrænder i dag et hedeareal ved Tihøje vest for Vildbjerg

Udgivet:23. marts 2016, 14.39

Læsetid:2 minutter

Der blev slået alarm på Trehøjevej 60, men branden var egentlig fem kilometer derfra i nordlig retning - og den var fuldstændig under kontrol

Elise Patricia Rasmussen

7 år siden

Tihøje I dag, onsdag, over middag stod en mand på toppen af Trehøje og kiggede ud over den jyske hede, da han fik øje på røgen fra en voldsom brand.

Derfor ringede han - med rette - 112, hvorefter Herning Brand og Redning rykkede ud for fuld styrke, da en melding om naturbrand altid tages meget alvorligt.

Men røgen kom et godt stykke vej fra, og derfor fandt brandfolkene først ud, da de kom frem, at der var tale om en i forvejen anmeldt og kontrolleret hedeafbrænding.

- Anmelderen stod så langt væk, at han fik indtryk af, at det var en rigtig brand. Derfor ringer han 112, og da han jo angiver den adresse, som han selv står på, fem kilometer væk, fanger alarmcentralen ikke, at det er en kontrolleret afbrænding, forklarer indsatsleder ved Herning Brand og Redning, Peter Kristensen.

Afbrænding er en effektiv metode til at forynge lyngheden, og derfor brænder Naturstyrelsen med jævne mellemrum hedearealer af her på egnen.

Og ifølge indsatslederen foregår det altid lige efter bogen under fuld kontrol og efter aftale med brandvæsnet.

Men derfor kan man alligevel ikke undgå, at folk, der ser røgen på afstand, bliver bekymrede og ringer 112.

- Men det er fuldstændigt, som det skal være. Det ser jo voldsomt ud, så folk gør jo det rigtige, understreger Peter Kristensen.

Herning Brand og Redning har dog allerede rykket ud to-tre gange tidligere til lignende falske alarmer i denne sæson, og det volder nogle bekymringer for indsatslederen.

- Det skal bestemt ikke hedde sig at folk ikke skal ringe. Det skal de. Men man kan måske gost komme med en stille bøn om, at man lige kører lidt tættere på, inden man ringer. Fem kilometer er en lang afstand til at kunne se, om det nu er en rigtig brand, siger han.

Risikoen for falsk alarm påvirker dog ikke brandmændenes arbejdsindsats.

- Da vi sidder i bilen på vej derud, kan jeg se røgen. Og det ser voldsomt ud. Så jeg er forberedt på, at vi skal ud til en skovbrand, fortæller Peter Kristensen og tilføjer:

- Det duer jo ikke at komme derud, og så ikke være indstillet på, at det virkelig brænder.

Men selvom han gerne ville være turene for fuld udrykning ud til kontrollerede afbrændinger foruden, så ved indsatslederen også, at det nok ikke kommer til at ske. I hvert fald ikke så længe, folk gør som de skal og ringer 112, når de ser røg eller flammer. For som han siger:

- Vi er jo ude midt på den jyske hede.