Hvorfor netop store bededag?

Udgivet:08. februar 2023, 15.04

Læsetid:2 minutter

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Erling Askjær Jørgensen. Klintholmvej 13 Tjørring

1 måned siden

HELLIGDAG Vi skal have flere penge i statskassen til at finansiere forsvaret og finansiere meget andet, siger regeringen.

Derfor skal der arbejdes syv timer mere årligt for alle i den arbejdsdygtig alder.

Det er noget nyt at få flere penge i statskassen på den facon. Hidtil har man ganske enkelt drejet på skatte- og afgiftsskruer. Man kan hæve afgiften på tobak og spiritus. Ja også afgiften på drikkevand kunne hæves, hvis man ville dette.

Momsprocenten, ja, så rammer man bredt. Selskabsskatten. Ja en gang var den på 50 procent. Den almindelige statsskat på arbejdsindtægter. Og der er endnu flere muligheder vedrørende indkrævning af penge. Der findes i forvejen snesevis af måder, hvor man kan få flere penge ind i statskassen.

Man kunne også nedlægge den »røde« radio- og tvkanal, der hedder Danmarks Radio, eller i hvert fald stoppe alt statstilskud til denne røde pr-kanal for det venstreorienterede.

Flere timers arbejde udført? Ja, dette er jo fastlagt i den danske model, hvorledes dette aftales og realiseres.

Men det er da korrekt efter hidtil gældende regnemetoder, at jo mere befolkningen i et land arbejder, jo rigere bliver landet, og omvendt, hvis der arbejdes mindre, så bliver landet fattigere.

Dette tror jeg stadig på, men ved også at der findes markedskræfter.

Produktionsvirksomheder beskæftiger medarbejdere i det omfang, det er nødvendigt for at producere den mængde vare, der kan sælges.

Engros- og detailhandel har de medarbejdere, der skal bruges, og i det antal overarbejdstimer, der er nødvendige.

I landbruget malker man køerne og fodrer grisene alle ugens dage. At fjerne store bededag medvirker ikke til, at køerne bliver malket syv timer mere årligt. Og hvad med restaurationsbranchen?

På slagterier og mejerier. Her arbejdes der, så der bliver slagtet netop det antal kyllinger, grise og okser, der sendes ind til slagtning. Helt uafhængigt af om vi har noget der hedder store bededag.

Er det indgreb i kristendommen at fjerne store bededag. Det er det ikke for nogle, for andre er det. Hvorfor træde os over tæerne, som tillader os at være kristne, selvom vi ikke har lyst til at gå i kirke på søndage.

Der bliver ikke færre eller flere patienter på sygehuse og hos læger ved at sløjfe store bededag. Og følgelig ændres antal arbejdstimer i sundheds- og plejesektoren ikke ved at fjerne store bededag.

At sløjfe store bededag er klodset, dumt og uintelligent. Og helt uden den virkning, man påberåber sig.

Ikke underligt at SVM-partierne rasler voldsomt nedad i meningsmålingerne.

Og fortsat er det en realitet, at mere arbejde skaber rigdom. Og mindre arbejde betyder mindre rigdom. Men mere arbejde fremkommer absolut ikke ved at fjerne store bededag som helligdag. Tværtimod.

Godt at vi får folketingsvalg igen, inden der er gået to år.

SVM-regeringen kører snart uhjælpeligt fast.

Indlæser debat