En ny kultur i Herning Byråd - ja tak!

16. januar 2021, 11.23

Kirsten Kronborg Foto: Pr-foto

DEBAT-TONE Vi er efterhånden flere, der har problematiseret den kultur, der har udviklet sig i Herning Byråd særligt i den nuværende byrådsperiode.

Senest er det Jens Ove Kjeldsen, der er lokalformand for Kristendemokraterne, der efterlyser en kulturændring.

Det kan jeg som spidskandidat for SF-Herning bakke 100 procent op om.

Der er i den grad brug for at gøre op med den kultur, der lige nu er i Herning Byråd, hvor vi oplever at Venstre, med Lars Krarup i spidsen, forvalter deres absolutte flertal på en meget udemokratisk måde. Det kommende kommunalvalg vil i Herning Kommune betyde udskiftning på en del pladser, og jeg håber, at det vil betyde, at der kan udvikles en mere åben kultur, hvor der ikke som nu er et parti, der kan gennemtrumfe deres politik.

Jeg håber, at »del- og herskmetoden«, som Venstre lige nu flittigt benytter især under budgetforhandlingerne, vil blive lagt i graven og blive afløst af åbne og reelle forhandlinger, hvor også de mindre partier kan indgå i dialog og sparring med deres bagland - det er lige nu udelukket.

Jeg håber, at den straffe-kultur, der længe har præget Herning Byråd, forsvinder sammen med Lars Krarup.

En straffekultur, der har sendt partier, der ikke makker ret, ud i kulden og uden for indflydelse i lang tid.

Det er værd at huske på, at mindretal også repræsenterer borgere, der har krav på, at deres stemmer bliver hørt - selv om de ikke siger det, flertallet vil høre.

I stedet håber jeg, at vi får en kultur, hvor det at være uenige anses for berigende, og hvor alle behandles respektfuldt.

Jeg håber, at det nye byråd vil synes, dialog er vigtigt, ikke bare med hinanden, men også med borgerne og med kommunens ansatte - ja kort sagt, med dem der skal leve med byrådets beslutninger i praksis.

Høringsprocessen er vigtig, når der træffes politiske beslutninger, for kun gennem den proces kan politikerne sikre sig, at sagen er helt og tilstrækkeligt oplyst.

Jeg håber, at de fremtidige høringer vil få karakter af reel høring og ikke bare en pseudoproces, hvor man lader som om.

Sidst, men ikke mindst, håber jeg, at samarbejdet i det nye byråd vil blive mere respektfuldt og demokratisk funderet, end vi hidtil har set.

Jeg håber aldrig, at vi igen kommer til at opleve, at partier eller lister på forhånd er udelukket fra at være med i de politiske forhandlinger - det klæder ikke et flertal at optræde så udemokratisk.

Jeg håber, at andre partier vil kæmpe sammen med os i SF om at forandre kulturen i byrådet.

Vi er klar!