Standpunkt: Spændende Dyrby’s-projekt på Torvet

Udgivet:17. februar 2021, 10.45

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Af vibeke larsen chefredaktør

2 år siden

Torvet i Herning har i al den tid, jeg kan huske - og uden tvivl længe før det - været genstand for stor debat og mange meninger. Hver gang der er ændret noget ved bygninger, udformning, belægning, installationer, springvand, kunst, træer og så videre har det udløst debat og diskussion i byen.

Det er her, vi mødes - når vi ikke er underlagt frustrerende forsamlingsforbud - og det er klart, at byens centrale plads, som er midtpunkt for alt fra juletræstænding, cykelløb og storskærmsarrangementer til koncerter, loppemarkeder og FCM-guld-fejringer, optager borgerne.

Det vil en ny idé om et byggeri på Torvet helt sikkert også gøre. Denne gang er det ikke en decideret bygning, men en form for udestue eller orangeri.

Restauratørparret Lene Dyrby Andersen og Ole Jørgensen fra Dyrby’s ønsker at overdække serveringsarealet fra cafébygningen ud på Torvet og har i november afleveret en ansøgning til Herning Kommune. Parret er parat til at investere to millioner kroner i projektet, som i det oprindelige forslag er på 180 kvadratmeter, har 100 siddepladser, fleksible glassider og et tag, der kan rulles fra i godt vejr.

I første omgang har kommunen vendt tomlen ned og peger på en mindre model.

Men da Ole Jørgensen skuffet fortalte i Folkebladet i sidste uge, at parret ikke havde hørt noget fra rådhuset siden november, tog byplanudvalgsformand Ulrik Hyldgaard (V) initiativ til et møde. Når der kommer nogle mennesker med en spændende idé og investeringslyst, skal der selvfølgelig være en drøftelse af mulighederne.

Jeg kan godt forstå, at kommunen ønsker en anden model end det først præsenterede oplæg i den indledende ansøgning.

På Dyrby’s visualisering ser udestuen voldsom ud, og den virker lidt for rå og er ikke illustreret med kurvemøbler, planter og andet hyggeligt, som parret har planer om og også nævner i ansøgningen. Den tager heller ikke højde for placeringen i forhold til træer og legeplads.

Men det skal man nu flere skridt nærmere. Dyrby’s er sendt tilbage til arkitekterne, som skal til tegnebordet og komme med nyt og mindre forslag.

For førnævnte møde blev holdt i mandags og blev et konstruktivt et af slagsen, kunne vi læse i Folkebladet i går.

Der kan på den baggrund sandsynligvis findes frem til et kompromis og en løsning, som tilgodeser både æstetik og funktionalitet. Så overdækningen passer ind på Torvet og ikke virker for dominerende, integrerer de eksisterende kastanjetræer samt ikke er i vejen for hverken torve-arrangementer eller redningskøretøjer, men også bevarer en størrelse, så den kan rumme gæster nok til at være økonomisk rentabel for restauratørparret.

Jeg synes, det er spændende planer, det initiativrige par bag Dyrby’s har.

Det er en stor investering, som både kan give spisestedet og Torvet et løft, hvis man finder den rigtige model.

I forvejen er der på stedet udeservering, borde, stole, kæmpe parasoller og udendørs bar. Så arealet bruges allerede. Men det ser lidt rodet ud. Så mon ikke en form for orangeri med grønne planter og hyggestemning kunne give lidt ekstra schwung, stil og liv til Torvet.

Jeg tror, det kan blive et både flot og hyggeligt supplement til byens øvrige restaurationsliv for både borgere og gæster. Til den skønne tid, når vi alle må komme ud og hygge os igen, og der atter kommer gang i byens arrangementer og sociale liv.

Læs også
Dyrby’s og kommunen efter møde om overdækning: Vi skal nok finde en løsning
Abonnement