Nodebog har været ni år undervejs

Nodebog efter Kristen Jensen og Anders »Top« Andersen« er endelig på gaden

10. oktober 2019, 15.37

Maja Kjærs nodebog indeholder 199 spillemandsmelodier. Foto: PR-foto

BORDING Nørderiet inden for dansk traditionsmusik når nye højder med denne udgivelse, som indeholder 199 traditionelle midtjyske melodier. De blev fundet i en håndskreven nodebog noteret ned mellem 1892 og 1897 i Bording og Kragelund af de to spillemænd Kristen Jensen og Anders »Top« Andersen - sidstnævnte er noget af en legende inden for spillemandsfaget.

Den originale nodebog blev fundet af Maja Kjær Jacobsen i 2010. Udgivelsen har dermed været hele ni år undervejs og er længe ventet.

Fjerde generation

Maja Kjær Jacobsens udgivelse af »Nodebog efter Kristen Jensen & Anders »Top« Andersen« indeholder de originale 199 spillemandsmelodier, som blev nedfældet i hånden.

Nogle af melodierne kan spores helt tilbage til 1700-tallet, og det er ikke til at vide med sikkerhed om de to spillemænd overhovedet har komponeret noget af musikken i nodebogen selv.

I den nye udgivelse er alle melodierne skrevet rent, så de kan læses af nutidens øjne.

- For mig er det også noget ekstra særligt og dyrebart, fordi jeg - i en direkte linje af spillemænd - er fjerde generation, der spiller det midtjyske repertoire; først Anders Top, så Lærer Frank, så Klaus Pindstrup, og nu mig, siger Maja Kjær Jacobsen i en pressemeddelelse.