Succes på lager: Stor rift om midtjyske lagre og fabrikshaller

Midt- og Vestjylland har nu landets laveste tomgang for lager- og produktionsbygninger. To lokale mæglere bekræfter tendensen

14. april 2020, 12.16

Lagre og fabrikshaller i Herning og Ikast-Brande Kommune er godt fyldt op, viser opgørelse fra Ejendomstorvet.dk. Foto: Flemming Hansen

OPGØRELSE Flere års uafbrudt opsving - frem til corona-krisen - har betydet, at otte kommuner i Midt- og Vestjylland i første kvartal 2020 stod med det laveste antal udbudte lagerhaller, logistikejendomme og fabrikshaller i næsten 13 år. Det fremgår af tal fra Ejendomstorvet.dk, som er landets største portal for erhvervslokaler.

- Vores seneste tal viser et udbud på 1,4 procent af de samlede lager- og produktionslokaler i Vestjylland. Det er både det laveste i området siden slutningen af 2007 og det laveste blandt de ni landsdele, vi løbende følger - dog med en delt førsteplads med Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland. Udbuddet i Vestjylland toppede i midten af 2013 med 4,6 procent, men siden er der kommet liv og aktivitet i masser af bygninger, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom »søsterportalen« Boligsiden.dk. På landsplan er cirka 9650 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendoms-torvet.dk, heraf præcis 1459 lager- og produktionslokaler. Af dem ligger 110 i Vestjylland, flest i Viborg med 22, Herning og Ringkøbing-Skjern begge med 21 og Ikast-Brande med 19 udbudte lokaler.

Markant efterspørgsel

Vestjylland har næsten 13 procent af landets samlede kvadratmeter lagerlokaler og fabrikshaller. Det seneste år har tomgangen på landsplan ligget nogenlunde konstant på 1,9 procent, mens andelen af udbudte lokaler i Vestjylland er faldet fra 1,7 procent til 1,4 procent.

- Vestjylland er en vigtig del af produktionsdanmark, og vi oplever bred efterspørgsel af større lokaler i flere brancher - særligt i Herning og Ikast-Brande. Produktionsvirksomhederne er foreløbig ikke ramt særlig hårdt af coronakrisen, men mange risikerer at blive ramt senere, især hvis økonomien bremser op i de store eksportlande, siger Torben Clausen, indehaver af Clausen Erhverv i Herning.

En lignende melding kommer fra Home Erhverv.

- Der har været markant efterspørgsel de seneste tre-fire-fem år i kraft af opsvinget særligt i de større byer. Da der ikke har været meget nybyggeri, er det efterhånden blevet svært at finde lokaler. Områdets industrivirksomheder er indtil videre ikke påvirket så meget af coronakrisen, og faktisk har vi fået flere forespørgsler fra virksomheder, som har brug for ekstra lagerplads i øjeblikket, fordi hele forsyningssystemet er ramt, så de har brug for at opmagasinere varer, siger Ib Stampe, partner i Home Erhverv Midt- og Vestjylland i Herning.