Sara Omar på Nr. Vosborg

2. august 2020, 13.28

Sara Omar har modtaget mange priser for sine to romaner. Foto: Tom Laursen

VEMB Det er lidt uden for pastoratet, men alligevel ...

Onsdag 16. september kan man møde den prisvindende forfatter bag »Dødevaskeren« og »Skyggedanseren«, Sara Omar, på Nr. Vosborg.

Sara Omar er dansk-kurdisk studerende og forfatter, født i 1986 og har boet i Danmark siden 2001.

Sara Omars romandebut er »Dødevaskeren«, hvor læserne første gang møder pigen Frmesk. Vi følger hende i hendes tidligste barndom i Kurdistan og senere i Danmark, hvor hun i 2016 er indlagt på et hospital i Aarhus med svære fysiske og psykiske skader.

I »Skyggedanseren« får vi historien om de mellemliggende år, hvor Frmesk vokser op hos sine kærlige bedsteforældre, som hun tror er hendes forældre, og senere kommer til Danmark.

Sara Omar lægger ikke fingrene imellem, når hun beskriver og udstiller den sociale kontrol, den undertrykkelse og det voldsomme hykleri, som kvinder udsættes for i en muslimsk kultur.

Romanerne er inspireret af forfatterens egen livshistorie og de skæbner, hun har mødt i sit frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn.

Sara Omar har modtaget mange priser både for sit forfatterskab og for sit personlige mod. Blandt andet Menneskerettighedsprisen 2019. Læserenes Bogpris 2018 for »Dødevaskeren« og De Gyldne Laurbær 2019 for »Skyggedanseren«.