Ulve på Sjælland

5. maj 2020, 18.48

Foto: Adobe Stock Photo

GEOGRAFI Af to årsager er jeg personligt ked af, at vi ikke har ulve på Sjælland.

Den ene er, at jeg i hele mit liv har beundret ulven for dens unikke måde at leve på, dens sociale sammenhold, som gør at selv handikappede individer kan overleve i en ulveflok i mange år. Jeg ville med glæde ulvesikre mine folde, hvis vi havde ulv i mit område. Den anden er, at vi ville slippe for de tåbelige bemærkninger og antydninger af, at vi »kører på frihjul« på Sjælland. Jeg ønsker ikke at køre på frihjul.

Hvis vi skal have ulve til Sjælland, må vi nødvendigvis have dem fra Sverige. Det er absolut en mulighed, at ulve kan sømme over Øresund. Problemet er, at der ikke lever ulve i Skåne, og de få individer, der har været i nærheden, er »forsvundet«.

Hvad ville der så ske, hvis der pludselig blev observeret en eller to ulve på Sjælland? Sandsynligvis præcis det samme som i Vestjylland. Der er ikke den store forskel på jyder og sjællændere, som nogle mennesker i Vestjylland giver udtryk for.

Jeg er derfor forundret over det evigt tilbagevendende ønske om at transportere ulve til Sjælland, ja nogen mener ovenikøbet, de skal transporteres til Dyrehaven uden for København, da det ville være et fantastisk sted til ulve.

Rent bortset fra det ville være både ulovligt og umuligt, er det useriøst, for ikke at sige komplet idiotisk. Spørgsmålet er, om det rent faktisk skal tages seriøst eller mere er et forsøg på i en og samme sætning, at være morsom og nedladende overfor folk fra Sjælland.

Det morsomme er til at overskue, det er mange år siden vi første gang hørte om disse ulvetransporter til Sjælland.

Men hvad er det egentlig disse mennesker prøver at sige? Jeg tror, det de mener, men ikke magter eller ønsker at formulere, er: »Det er nemt at have en holdning om, at ulvene skal være i Danmark, når ulvene ikke kommer, der hvor man selv bor«. Hvorfor det stort set altid skal pakkes ind i den tåbelige udgave, må guderne vide.

Ja, det er nemt. Men Danmark er rent geografisk udformet med Jylland landfast til Tyskland og Sjælland som en ø. Vi er stadig et og samme land med den samme lovgivning, og det er jo ikke sjællænderne, der har udformet landkortet.

Man kan spørge, om de mennesker der kommer med den slags udtalelser, generelt har den holdning, at når der skal debatteres i Danmark, er det kun de mennesker der er direkte involveret i den givne sag, der har ret til at have en mening og udtale sig om sagen. Eller sagt på en anden måde, er det kun mennesker, der har ulemper af vindmøller, der må udtale sig i spørgsmål om vindmøller?

Man kan også spørge, er det kun folk på Sjælland, der ikke bør blande sig i debatten? Hvad med Fyn og alle de andre danske øer? Hvad med alle de mennesker i Jylland, der bor i større byer? Og alle de mennesker, der bor i de områder af Jylland, hvor der ikke er ulve?

Skal man bo i en ulvezone for at have en mening om ulvens tilstedeværelse i Danmark, eller skal man have mistet husdyr, eller set en ulv i nærheden af sit hus?