Grøntsags-Gazellen

20. april 2021, 13.47

Axel Månsson driver ved Brande et af landets største økologiske frilandsgartnerier. I dag, tirsdag 20. april, fylder han 65 år. Foto; Henrik Ole Jensen

65 ÅR Der er fart over Axel Månsson og hans økologiske grøntsagsproduktion i Brande.

Han har tidligere fortalt, at han har villet være landmand, lige så længe han kan huske tilbage.

I dag, tirsdag 20. april, fylder Axel Månsson 65 år, og barndommens facination af arbejdet i mark og stald er for længst blevet hans virkelighed, selv om han voksede op i Brande by med en far, der var malermester, og dermed uden en naturlig adgang til landbrugssporet.

Allerede som 10-årig havde Axel Månsson sit første job som medhjælper i fritiden. Det var hos lærerindens mand, der havde gård uden for byen. Til gengæld var han ikke ubetinget pjattet med lærerindens tilbud om undervisning - med undtagelse af matematiktimerne.

Fodermester som 17-årig

Driftigheden slog hurtigt igennem, og allerede som 17-årig havde Månsson som fodermester kæmpeansvar for driften af den gård, han havde fået arbejde på i Sønderjylland.

I en alder af 20 år blev han selvstændig med egne dyr og maskiner, mens han i begyndelsen lejede jorden hjemme i nærheden af Brande. Siden har han både opkøbt og forpagtet jord og gårde, været igennem en betalingsstandsning og gældssanering i slutningen af 1980’erne og står i dag så stærkt med virksomheden, at den er nummer tre på Børsens Gazelle-liste 2020, når man ser på væksten i Herning og Ikast-Brande kommuner.

Selv om kerneproduktionen i det, der med sine 1000 hektar er et af Danmarks største økologiske frilandsgartnerier, stadig er grøntsager, har Axel Månsson de senere år spredt sine æg i flere kurve. Blandt andet har han 200.000 øko-høns, og i sommeren 2020 overtog han sammen med sin familie Hotel Dalgas i hjembyen.

Siden er der også ved årsskiftet 2021 indgået et strategisk samarbejde med Skiftekær Økologi på Tåsinge, som Månsson har høbt halvdelen af.

Og senest har frilandsgartneriet indledt et samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut og Københavns Universitet, hvor man forsker i, hvordan dansk dyrkede alger i fremtidien kan indgå som alternativ til importeret soyaprotein i dyrefoder. -SEJER

Indlæser debat...