Er der nye toner fra byrådet overfor boligforeninger?

Udgivet:09. maj 2022, 12.42

Læsetid:2 minutter

Michael Thomsen. Foto: PR-foto

Af Michael Thomsen byrådsmedlem i Herning Kommune for SF

UDLEJNING På sidste byrådsmøde blev jeg skoset for min udtalelse om, at der var nye og forbedrede toner overfor de almene boligforeninger, af Ulrik Hyldgaard og Johs. Poulsen. De mente selvsagt, at der altid har været gode toner og imødekommenhed overfor den almene boligsektor.

Der var to punkter på dagsordenen, hvor den ene handlede om, at en almen boligforening kunne fritage lejere for at betale grundskyld i ungdomsboligerne som lovgivningen siger, at kommunen kan fritage dem for. De unge vil få en lidt lavere husleje, og Herning vil fremstå som en mere studievenlig kommune. Det var en vindersag. Det næste punkt var, at en boligforening ville udleje nogle »tomgangslejligheder« ud til virksomheder, som derved kunne huse midlertidige medarbejdere udefra. Det kunne hjælpe virksomhederne, og det ville give boligafdelingen/lejerne en bedre økonomi, når lejligheder ikke længere skulle stå tomme. Igen en vindersag. Begge dele stemte et samlet byråd ja til.

Når det for mig er nye og bedre toner fra byrådet til de almene boligforeninger, er det fordi, der er en række eksempler på det modsatte i de seneste år.

For eksempel bad en boligforening for tre til fire år siden om at leje nogle genhusningsboliger ud, som var kommet i overskud ved et helhedsplansprojekt. Det blev der sagt nej til, fordi det ifølge den tidligere borgmester kunne skade de private udlejere. Sådan udtalte han i Herning Folkeblad. Det var altså bedre at lejerne i det almene skulle betale for tomme genhusningslejligheder, end at private udlejere potentielt mistede nogle få kunder.

Et andet eksempel er, at det meget lille projekt med nye almene boliger i den nye bydel i Gødstrup blev formindsket med omkring 20 procent, samt at her for et halvt år siden blev en boligforening afvist at kunne bygge 12 nye familieboliger oven på en kommende dagligvarebutik på Porshøj. Begge dele helt tosset med tanke på det enorme antal af private udlejningsboliger, der i disse år er ved at blive bygget eller er på tegnebrættet.

Det handler om, at der skal være en bred vifte af boligformer i Herning Kommune og ikke kun dyr privat udlejning. Derfor mener jeg, at det er nye og bedre toner, det nye byråd har lagt for dagen i forhold til de almene boligforeninger og deres lejere. Det skal det samlede nye byråd have ros for, og jeg håber, de nye toner vil fortsætte.

Indlæser debat