31 borgmestre om ny motorvej: Husk den sidste etape

31 borgmestre sammen om opfordring til at skabe en komplet

Udgivet:15. marts 2019, 12.12

Læsetid:2 minutter

En hærvejsmotorvej langs hovedvej 13 vil både give vækst i det midt- og vestjyske samt aflaste trængslen på vejene i Østjylland. ? Illustration: Hærvejskomitéen

Pårup Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en storstilet infrastrukturplan indeholder blandt andet igangsættelsen af en stærkt tiltrængt aflastning for E45 i form af an ny motorvej op gennem hjertet af Jylland. Også kendt som Hærvejsmotorvejen.

Den politiske aftale indebærer, at den sydligste etape mellem Give og Haderslev igangsættes i 2023.

Mens den nordlige etape fra Give og til Hobro skal komme i næste fase efter 2030.

Den mest direkte rute går langs den nuværende hovedvej 13, og vil dermed krydse Herningmotorvejen ved Pårup.

Akut brug for aflastning

I en pressemeddelelse fra Hærvejskomitéen, udtales der, at man anerkender den politiske opbakning, men minder om, at fuld aflastning af E45 kræver fuld gennemførelse af ny midtjysk motorvej.

- Vi er utroligt glade for, at der nu er politisk opbakning til at sætte det vigtige projekt i gang til gavn for hele Danmark. Og vi håber og tror på bred enighed om ny midtjysk motorvej - uanset udfaldet af det kommende folketingsvalg - for de saglige facts bag projektet taler sit tydelige sprog, siger formand for Hærvejskomitéen og medlem af regionsrådet for Region Syddanmark, Poul Andersen.

Han fortsætter:

- Politikerne fortjener ros for at tænke i en langsigtet løsning for Jyllands-Korridoren, men i samme åndedrag minder vi også om, at det foreløbig kun er en halv løsning. Motorvej E45 og ikke mindst Vejle Fjord-broen har alvorligt brug for aflastning, og vi får først den fulde effekt, når ny midtjysk motorvej er fuldt gennemført.

Danmark i bedre balance

Poul Andersen minder også om, at Tværforbindelsen fra ny midtjysk motorvej til motorvejsnettet i Trekantområdet vil sikre endnu mere aflastning af trafikken til og fra Fyn og Sjælland.

- Tværforbindelsen vil flytte endnu flere biler fra Vejle Fjord-broen og sikre endnu større udbytte af investeringen, så det er vigtigt, at vi også tager den med i politiske drøftelser, når de endelige linjeføringer skal fastlægges, siger Poul Andersen.

En ny midtjysk motorvej nyder markant opbakning fra stort set hele Jylland og dele af Fyn, hvor hele 31 borgmestre for nylig rettede en fælles appel om politisk handling for projektet.

- Vi støtter arbejdet for en ny midtjysk motorvej til at aflaste E45, give ny luft i Jyllands-Korridoren og sikre et Danmark i balance. Der skal fortsat ske udvidelser på E45 og andre nødvendige infrastrukturelle investeringer i kombination med parallelmotorvejen som den langsigtede sikring af stabil infrastruktur. Det handler ikke om enten-eller, men om en både-og løsning, lyder budskabet fra de 31 jyske og fynske borgmestre.