Efterskoler tømt: - Det er synd

Det kan betyde mere end 14 dages tabt samvær, at efterskolerne lukker, mener forstander i Sdr. Felding

12. marts 2020, 16.40

Forstander Asbjørn Lyby har sendt de fleste elever hjem fra Sdr. Felding Efterskole. Foto: Henrik Ole Jensen

SDR. FELDING/SKIBBILD-NØVLING I løbet af torsdagen er eleverne blevet hentet hjem fra efterskolerne i Sdr. Felding og Nøvlingskov i Skibbild/Nøvling nær Vildbjerg.

- I øjeblikket venter vi på, at de to sidste bliver hentet, sagde Asbjørn Lyby, forstander på Sdr. Felding Efterskole ved 16-tiden torsdag.

- Da Mette Frederiksen havde holdt pressemødet onsdag, lød meldingen fra Efterskoleforeningen, at det var lige så godt, at vi med det samme kom i gang med at få eleverne sendt hjem, så allerede onsdag aften samlede jeg dem og bad dem om at få fat i deres forældre, siger Asbjørn Lyby.

På Nøvlingskov Efterskole blev skolen også rømmet i torsdagens løb, og sidst på eftermiddagen ventede en håndfuld elever på at blive hentet.

Forståelse

Eleverne på Sdr. Felding Efterskole stod for at skulle i gang med årets 10 gymnastikopvisninger. Den første skulle de til i Herning på lørdag.

- Det er synd for eleverne, siger Asbjørn Lyby, som »absolut har forståelse for afgørelsen og beslutningen«.

- Men det er en bizar situation at skulle sende eleverne hjem på et tidspunkt, hvor hele holdet bliver samlet. Hvor de bliver et hold. Det mønster bryder vi nu, siger forstanderen.

- På denne tid af året kan man mærke, at meget bliver gjort færdigt. Gymnastikopvisningerne betyder meget på en skole som vores. Vi går hen mod, at vi skal hjælpe hinanden, når det bliver eksamen, og der er i det hele taget en intens spænding i marts og april måned, når holdet begynder at finde ud af, at de er langt henne i foråret og der egentlig ikke er lang tid tilbage, siger Asbjørn Lyby.

- Så rykker eleverne sammen. Så kan vi mærke, at det lykkes det her, siger han.

Pause og påske

Han håber stadig, det lykkes, men det bliver i hvert fald anderledes med en pause, der varer mindst 14 dage. Når eleverne vender tilbage, er der en påskeferie om hjørnet.

- I næste weekend igen skulle vi have blive-weekend med lokalopvisninger i Sdr. Felding, Troldhede og Skjern, og den efterfølgende weekend skulle vi have to opvisninger. Jeg håber da meget på, at vi kommer ud at lave opvisning på et tidspunkt, siger Asbjørn Lyby.

Holdet har slet ikke nået at præsentere årets serier og spring.

- De lavede en halv opvisning til jul, fordi vi var nået langt på det tidspunkt, men det var også det, siger han.