Bonde, bedstefar og bestyrelsesformand: Bent Hede fylder 80 år

14. oktober 2020, 08.50

Ægteparret Inga og Bent Hede har været gift i snart 58 år. Ifølge barnebarnet kigger Bent stadig forelsket på sin hustru. Foto: Privatfoto

80 ÅR Mark Hede har skrevet følgende om sin bedstefar Bent Hede, der i dag fylder 80 år:

»Jeg har kun taget fejl én gang i mit liv. Og det var dengang, jeg troede, jeg havde taget fejl.«

Sådan har Bent Hede fra Kibæk sagt mange gange gennem tiderne. Men selv om det med garanti ikke er den fulde sandhed, så er der nok alligevel lidt om snakken.

For han har gjort mange ting rigtigt, den lune og arbejdsomme midtjyde. Og når han onsdag 14. oktober fylder 80 år, er det en cementering af et liv, der har budt på lidt af hvert.

Bent Hede blev født ind i en søskendeflok på otte på gården Sofielyst, der ligger langs den landevej, som binder Assing og Troldhede sammen.

Her fandt han hurtigt ud af, at arbejdet på gården var noget for ham, og derfor søgte han som ung ind på Lægården Landbrugsskole for at blive uddannet landmand.

Efter en afstikker til Bevtoft i Sønderjylland var det fra 1965 så ham, der drev fødegården videre, og det gjorde han på bedste vis. Fra et mindre blandet brug med høns, grise og køer til et højt specialiseret landbrug med kartoffelavl som det helt store fokus.

Som en naturlig del af sit virke har han været aktiv i et utal af bestyrelser. Der har været lange perioder som formand for blandt andet mejeri- og foderstofforening. De seneste mange år af sit aktive virke som landmand var det dog især arbejdet som formand i Kartoffelmelsfabrikken i Brande og KMC, der fyldte. Og så blev det desuden til en periode i Landbrugsrådet.

Siden døren til pensionisttilværelsen blev sparket ind, er tiden især blevet brugt på bridgeklubben, Alhuset og som frivillig på plejehjemmet Sandfeldgården.

Læs også:
Bridge med corona-afskærmning

Meget mere end det

Men selv om Bent Hedes karriere som driftig bonde, kvik forretningsmand og vedholdende ildsjæl fortjener stor anerkendelse, er det alligevel noget andet, han blandt de nærmeste er kendt for.

Bent Hede er nemlig en stædig rad. Det er han i sine tilråb til dommeren, når FC Midtjylland spiller på MCH Arena og i opsangene til politikerne, når deres seneste tosserier har tvunget sig vej fra Christiansborg og ud i virkeligheden.

Men Bent er så sandelig også stædig, når det kommer til den ufravigelige og kompromisløse kærlighed til familie og venner. Det er han i sit snart 58 år lange ægteskab med Inga, som han stadig kigger på med en teenagers forelskede blik. Og det er han som trofast ven og hjertevarm far, bedstefar og oldefar.

Han er en drivkraft, der insisterer på at holde sammen på fællesskaberne. Om det er til den årlige sankthans-fejring, nytårsturene med familien til fjerne himmelstrøg eller i diverse foreninger og initiativer.

Bent Hede vil de mennesker, der er omkring ham. Koste, hvad det vil.

Så selv om han nok ikke er helt fejlfri, så er Bent Hede både firs, fit og fantastisk.