
Herning-netværk arrangerede tekstil-møde
Der har været fællesmøde om tekstilindustriens nye grønne samarbejde
Udgivet:10. marts 2023, 12.06
Læsetid:2 minutter
Betina Simonsen, Direktør i Lifestyle og Design Cluster, har længe arbejdet på at samle kræfterne i tekstilbranchen for at styrke den grønne omstilling. Foto: Tom Laursen
FÆLLESMØDE Mere end halvdelen af den danske tekstil- og modebranche er gået sammen om fælles cirkulære mål i et forpligtende samarbejde, der også involverer Miljøministeriet og organisationer på området. De har siden sidste sommer arbejdet på en plan, et fælles sprog og referenceramme og ikke mindst et fælles ambitionsniveau, der kan styrke branchens cirkulære omstilling. De første erfaringer med samarbejdet blev delt på Miljøstyrelses tekstilkonference af et panel faciliteret af det herningensiske tekstilnetværk Lifestyle & Design Cluster, der også er sekretariat for sektorsamarbejdet.
Underprioriteret
Over 90 procent af modebranchen udgøres af små- og mellemstore virksomheder og nogle få meget store. I Danmark har disse mange forskelligartede aktører en vigtig rolle at spille for økonomien, som er den fjerdestørste eksport-kategori.
- Alligevel har branchen i mange år været underprioriteret, både når det kom til forskning og udvikling, men også politisk opmærksomhed og regulering, siger Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, i en presssemeddelelse.
For selvom branchens store aftryk på klima- og miljø har stået klart i flere år, har der ikke været samling på virksomhedernes initiativer, så de har manglet retning, skala og impact, siger hun. Siden opstart har arbejdsgrupperne arbejdet med fælles definitioner, været i dialog omkring et baseline værktøj og udarbejdelse af en ambitiøs handlingsplan, som bliver offentliggjort i marts.
Det er på tide at samle kræfterne, lyder det fra Maria Glæsel, der er formand for sektorsamarbejde indenfor tekstilindustrien, der blev etableret i august 2022.
Samarbejde skal der til
- Der kommer rigtig mange nye krav til virksomhederne, og lovgiverne har i høj grad fået øjnene op for vores branche, siger Maria Glæsel.
- Virksomhederne ved bare ikke præcis, hvordan de skal håndtere denne og fremtidige forandringer. De mange mindre virksomheder har oftest ikke ressourcer til helt at sætte sig ind i det, og derfor er der behov for at pulje kræfterne og arbejde sammen.
Indlæser debat