VM-sølv til håndbolddrengene fra ISI

14 drenge og 14 piger fra ISI - Idrætsefterskole har været i Serbien til VM i skolehåndbold

7. december 2021, 12.46

De 14 håndbolddrenge fra ISI - Idrætsefterskole ses her, efter de havde modtaget sølvmedaljerne i VM for skolehåndbold, som denne gang blev holdt i Serbien. Foto: Privatfoto

IKAST I 2008 vandt Danmark VM i skolehåndbold, repræsenteret af pigerne fra ISI - Idrætsefterskole.

For få dage siden var et drengehold, også fra ISI, snublende nær ved at gøre dem kunsten efter.

Men finalemodstanderen Tyskland var en tand for hård til de danske drenge.

Mens VM i 2008 foregik i Ikast, foregik VM denne gang i Serbiens hovedstad Beograd, og fra Ikast deltog to hold.

- Vi havde 14 drenge og 14 piger af sted. Alle er fra årgang 2005. Der var to trænere med hvert hold og en fysioterapeut. Vi rejste ud lørdag 27. november og rejste hjem søndag 5. december, fortæller Andreas Justesen, der er linjeansvarlig for drengehåndbold på ISI.

Til kamp efter få timers søvn

Samtalen foregår mandag formiddag, og der er ikke mange af de unge spillere i sigte. Kun nogle få som hyggestyrketræner lidt i et af skolens motionslokaler.

- De er trætte. Der er en del, som har trukket stikket i dag og først møder ind i morgen. Det er forståeligt. Det har været en hård uge med meget action, siger Andreas Justesen, der kan gøre status over nogle begivenhedsrige dage.

- Vi må sige, at vores drenge overraskede os. Ikke kun i forhold til resultatet, men også i deres tilgang til at deltage i en slutrunde. Stævnet er for årgangene 2003 til 2005, så mange af dem, vi spillede mod, var to år ældre. Set i det lys er vores andenplads endnu flottere. Så vidt vi ved, er det her det flotteste resultat opnået af et drengehold fra en dansk skole, siger Andreas Justesen.

Drengenes første kamp var en puljedyst mod Luxembourg.

- Det var en hård start. Vi landede med flyet i Beograd sent om aftenen og var først i seng klokken 02 om natten. Vi skulle spille klokken 10.30 næste formiddag. Luxembourg trænes af en tidligere Bundesliga-spiller, så de var overraskende gode. Men vi endte med at slå dem 22-20. Alle 14 spillere fik lov til at komme på banen i løbet af kampen, så det var en fin start, og det var godt for vores drenge at møde andre sportskulturer - og at opleve, hvordan fysikken påvirkes, når man ikke er ladet helt op, siger Andreas Justesen.

De kloge vandt over de rå

Næste puljekamp var mod Rumænien, og her lærte de danske drenge for alvor om kulturforskelle i sporten.

- Rumænerne var en anden størrelse. Bogstavelig talt. Håndboldmæssigt var de uskolede, men de var fysisk meget store og ret aggressive. Men vi fik dem spillet dårligere ved at spille klogere. Det var den skandinaviske tilgang, der vandt kampen med resultatet 31-26, fortæller Andreas Justesen.

Det danske pigehold nåede kun at spille deres to puljekampe.

Først tabte de til Rumænien, og dernæst tabte de til Egypten.

Sidstnævnte kamp var også en svær modstander, for egypterne endte i finalen, hvor de fik sølv.

Franskmænd med ild i øjnene

Drengene gik videre til kvartfinalen mod Slovenien, som endte med en dansk sejr på 31-20.

- Der var vi virkelig skarpe, siger Andreas Justesen.

Så blev det til semifinale mod Frankrig.

- Ingen af os havde regnet med at nå så langt. Den vandt vi med 28-27. Vi førte 16-10 ved pausen. Det var det bedste, vi nogensinde har spillet med de drenge her. Outstanding niveau, lyder det med et stort smil fra Andreas Justesen.

Men den behagelige føring varede ikke ved, fortæller han.

- Jeg tror, at de franske spillere i pausen fik en opsang, som kun en fransk træner kan give. De kom ud med ild i øjnene og gik virkelig til den, så det blev et forfølgelsesløb gennem hele anden halvleg. Heldigvis vandt vi med ét mål.

Når skuffelsen lægger sig ...

De danske drenge gik stolte og glade på banen i finalen mod Tyskland.

Men her mødte de et hold, hvor hovedparten af spillerne var to år ældre og yderst velspillende.

- Tyskerne er bare langt bedre. Det er også det hold, som man dernede forventer skal vinde det tyske ungdomsmesterskab, siger Andreas Justesen.

Finalen endte med en tysk sejr på 31-14.

- Vores spillere var skuffede over at tabe. Mange mente, det var en dårlig kamp. Men reelt set var det nok bare de dygtige modstandere, der fik os til at se dårlige ud. Når vores drenge om noget tid er færdige med at være skuffede, så vil de se tilbage og være megastolte over deres præstation, siger Andreas Justesen.

Gejsten gav styrken

I motionsrummet finder vi en af de trætte spillere.

Det er 16-årige Silas Overby fra Thisted. Han deltog i alle drengenes kampe.

- Det var en kæmpe oplevelse. Vi havde ikke lige regnet med at nå så langt. Det var fedt at møde nogen, der var ældre og større, og som havde en anderledes fysik. Men vi viste dem, at man kan sagtens vinde, selv om man er mindre. Det handler ikke kun om at være et kæmpe brød, siger Silas Overby og fortsætter:

- Gejsten på et hold kan flytte meget. Jeg har lært, at det var det vigtigste for os. Jeg går ikke så meget op i medaljen som sådan, men mere oplevelsen. Den vil jeg altid huske.

Håndboldpigerne fra ISI spillede to puljekampe ved VM i skolehåndbold, men det blev desværre til to nederlag. Foto: Privatfoto

Indlæser debat