Ros til Herning: Verdens bedste fødeafdeling

24. september 2020, 17.37

Gösta Schwarck, hustruen Natasha, storesøster Liv og nyfødte Valdemar fotograferet i lejligheden i Herning. Foto: Privatfoto

BØRN I september fejrede vi min søn Valdemars to-års fødselsdag. Hans fødsel - og forløbet op til - er i frisk erindring!

Vores lille familie flyttede til Herning fra København for knap seks år siden. Arbejdet trak os over Storebælt, men bag os efterlod vi også arrene fra oplevelser i hovedstadens sundhedsvæsen, vi helst ville have været foruden. Skræmmende oplevelser, der hæmmede fremtidige chancer for børn og som blandt andet betød, at det ville tage yderligere næsten fire år for vores datter Liv at få sig den lillebror - eller lillesøster - som far og mor så inderligt ønskede.

Valdemars fødsel 11. september 2018 satte dog et endeligt punktum for tidligere tiders dystre begivenheder.

I starten forstod vi ikke, hvorfor det tog så lang tid for graviditet nummer to at lykkes. Den ene spontane abort efter den anden, vi var sønderknuste. I ét af tilfældene ender en abort med at koste min hustru halvdelen af hendes kvindelighed, da graviditeten viser sig at være uden for livmoderen. Det gode ved historien er dog, at min hustru stadig er i live - noget vi især kan takke Hernings kompetente gynækologer for, der slog rettidig alarm på trods af, at vi endda ikke var i Herning på daværende tidspunkt.

Som tiden skred frem var vi efterhånden opgivende, men møder så ved en forespørgsel efter en specifik type af røntgenundersøgelse overlæge ved Hernings Radiologiske Afdeling Jørn Baun Christensen. Med empati sætter han sig ind i sagen og henviser til gynækolog og overlæge Maria Halberg, som ikke alene får gennemført de nødvendige operationer, men får banket så meget motivation og god energi ind i os, at vi besluttede os at forsøge igen. Der er ingen tvivl om, at en »problemfri biologi« er nødvendig for, at forplantningsevnen kan fungere - men der er i lige så høj grad tale om, at det mentale også skal være med. I den forbindelse skal der lyde en særlig tak til doktor Maria Halberg for hendes fantastiske(!) faglighed og afsmittende entusiasme, der for os havde den nødvendige effekt.

Med den ømfindtlige baggrund, som vores familie kom med, var det især betryggende at blive taget hånd om i Hernings jordemoderteam - ved første konsultation fornemmede jordemoderen, at »her var noget, der skulle håndteres anderledes«, og fra første færd blev vi tildelt en fast jordemoderordning, hvor man til selve fødslen bliver garanteret én af tre kendte jordemødre, der fungerede i et klassisk treholdsskift. Som andengangsfødende var min hustru taknemmelig for den omsorg, præcise og relevante information som hun, desværre, ikke fik med i første omgang fra Region Hovedstaden. Det er næsten tragikomisk, at det eneste vi erindrer fra fødselsforberedelsen i hovedstaden var ligegyldige statistikker, papirformularer og evindeligt brok over, hvor meget ledelsen havde skåret væk - det er ekstra sørgeligt, da vi i faktiske timer brugte dobbelt så mange offentlige midler i selve fødselsforberedelsen i hovedstaden end i Herning, men at det først var i Herning, at den vigtigste information som vejrtrækning og pressefase blev formidlet og gennemgået.

Hermed skal lyde en særlig hjertelig tak til jordemoderteamet; tak til Ditte, Hanne og Tina! Og tak til jordemoderstuderende Karina, der under Dittes kyndige vejledning stod for selve fødslen tidligt om morgenen 11. september. I har alle fire en helt særlig plads i vore hjerter!

For os har mødet med Hernings fødselsafdeling og gynækologer skabt et blivende indtryk. En varm tak til doktor Maria Halberg samt doktor Jørn Baun Christensen - hvor ville Danmark dog blive et dejligt og fornuftigt sted, hvis der var flere som jer!

Og en tak til resten af holdet på Hernings fødselsafdeling; sygeplejersker, radiografer, jordemødre, sundhedsassistenter, portører, studerende, læger - alle fra rengøring til ledelsen! Det er ikke uden grund, at Danmark hele fire år i træk kårede Herning til den bedste fødselsafdeling (fra 2014 til 2017) - jeg er ikke vidende om, hvorvidt Herning også har fået prisen de seneste år, men hos os er der ikke alene tale om Danmarks bedste fødselsafdeling, men en standard på, hvordan hele det danske sundhedsvæsen skal og burde være.

Arbejdet har i det forgangne år tvunget os retur mod Sjælland - desværre. Det er med stort vemod, at vi har lukket et kapitel på heden, men vi tillader os at have en dør på klem thi »i Herning er vi ikke (alle på nær lille Valdemar) født, men her har vi hjemme!«. Der er ofte blevet talt om en særlig magi og ånd ved Herning. Hold fast i den! Og lad den smitte til resten af Danmark og verden.

Læs også
Hernings jordemødre udpeget som de bedste i Danmark - igen-igen
+Abonnement