Er mundbind lovpligtige?

23. november 2020, 13.57

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

GRUNDLOVEN 17. november var der i Folkebladet et meget bombastisk indlæg om mundbind, og det blev anført, at det var en bagatel at tage et mundbind på, når man færdes i det offentlige rum, i butikker og så videre, og vi, der har lidt problemer med mundbind, vi skal skamme os. Således skrev Linda Leifing Nielsen fra Dalgas Plads.

18. november bragte Jyllands-Posten en artikel om en videnskabelig undersøgelse, der viste, at mundbind kun har en effekt på 15-20 procent på, hvorvidt man har risiko for at blive smittet eller smitte videre, hvad enten man bærer mundbind eller ej.

Chefredaktør Vibeke Larsen havde en mere nuanceret beskrivelse af det med mundbind og shopping i onsdagens Standpunkt. Og Folkebladets medarbejder Henrik Øster-Jørgensen, der skriver »Set fra altanen«, havde været ude og skulle referere fra en event, hvor han skule være på dette job en halvanden times tid for at referere. Han skrev, at det med mundbind generede ham lidt, og at »det begynder at rive noget i astmaen«, udmeldte Henrik Øster-Jørgensen.

Det river ikke i mine lunger på grund af astma, ej heller på grund af KOL, som jeg ikke har, men på grund af en svækkelse i mine lunger på grund af en anden sygdom. Mundbind hæmmer min vejrtrækning.

For mit syns skyld bruger jeg briller. På grund af nedsat høreevne kan jeg ikke undvære mine høreapparater. Brillestænger og høreapparater bag ørerne betyder, at det der elastik fra mundbind trækker ørene frem, så jeg taber mine høreapparater. Når man er i den gruppe, der »skal skamme sig«, fordi man ikke tager mundbind på og går ud og handler, så har man altså gode undskyldninger for at holde sig væk fra butikkerne eller ikke at bruge mundbind. Hørehandicap er vi mange, der lider af. Det kommer med alderen. Spark efter borgere med handicap er uopdragent.

Nu er der så svaret til dem, der sparkede lidt hårdt efter os, der har problemer med mundbind. Det næste er så, nu da vi ved, at Mette Frederiksen og hendes regering har brudt Grundloven ved at nedlægge hele minkavlen i Danmark, også har lovhjemmel til at påbyde mundbind til alle?

I hvilken lov står det, at statsministeren kan påbyde os alle at gå med mundbind? Måske er der en journalist på Herning Folkeblad, der kan finde denne lovhjemmel og oplyse om dette. På forhånd tak.

Og så gentager jeg til slut: Der er ikke betydelig videnskabelig dokumentation for, at mundbind i væsentlig grad beskytter mod smittespredning og mod, at man selv bliver smittet.

I mere end 50 år har jeg »nørdet« i det politiske i Danmark. Ikke tidligere har jeg set en regering som kollektivt overtræder Grundloven. Derfor skal Mette Frederiksens regeringen se at forlade ministerkontorerne. Vi trænger til luftrensning i form af et folketingsvalg.