Virksomhederne skal nu gribe muligheden for at skabe fremtidens arbejdsverden

6. maj 2021, 13.12

Foto: Adobe Stock Photo

KONTORET Samfundet bliver i denne tid åbnet mere og mere op, og en langsigtet genåbningsplan er faldet på plads. Og det betyder også, at der er udsigt til, at det i højere grad igen bliver muligt at vende tilbage til den fysiske arbejdsplads efter et år med corona, der har budt på store perioder med hjemmearbejde for mange medarbejdere.

Derfor overvejer mange virksomheder nu, hvordan arbejdet skal tilrettelægges, når verden igen bliver mere normal - og med god grund. For vi kan ikke at forvente, at kontorlivet bliver, som det var inden corona-udbruddet. I stedet har virksomhederne nu mulighed for at skabe en fremtidig arbejdsverden, der med udgangspunkt i det seneste års erfaringer med nye måder at arbejde på bidrager til, at medarbejderne trives og er produktive. De muligheder skal vi gribe.

Før corona ramte os for et år siden og vendte op og ned på vores hverdag, brugte vi ofte udtrykket »at tage på arbejde«. Herved henviste vi til en fysisk handling - bogstaveligt talt at komme ind på cykel, i bilen eller via offentlig transport til et sted kaldet kontoret.

Det seneste år har ændret, hvordan vi definerer kontoret. Det er ikke længere et specifikt fysisk sted, men en tilstand af arbejde. Og den virkelighed skal man som virksomhed holde sig for øje, når det gælder om at finde en fremtidig model for arbejdets tilrettelæggelse.

Men det er ikke en nem udfordring for virksomhederne. For hvordan håndterer man for eksempel det faktum, at hjemmearbejdet under coronakrisen har betydet forskellige ting for forskellige medarbejdere? Nogle har elsket at arbejde selvstændigt og for eksempel sat pris på den sparede transporttid til og fra arbejde samt de bedre muligheder for fordybelse, som for mange følger med hjemmearbejdet. Omvendt har andre følt sig socialt udsultede, ensomme og isolerede på hjemmekontoret.

Derfor vil ønsket til at være på den fysiske arbejdsplads henholdsvis hjemmekontoret varierer på tværs af medarbejderne, når samfundet åbnes mere op.

I PFA oplever vi, at mange virksomhedskunder lige nu overvejer, hvilken model de skal vælge.

Nogle virksomheder vil have deres medarbejdere 100 procent tilbage på kontoret, når det igen bliver muligt. Andre er gået all-in som såkaldte »virtual-first«-organisationer, der gør det valgfrit for medarbejderne, om de vil komme ind på kontoret.

Mange virksomheder ligger mellem de to poler og arbejder hen imod en hybridmodel, der inkluderer en blanding af hjemmearbejde og tilstedeværelse på kontoret.

Forskellige modeller har forskellige fordele og ulemper og passer derfor til forskellige virksomheder. Men set herfra bør udformningen af fremtidige arbejdsordninger være baseret på, hvad arbejdet kræver af os. Som virksomhed og leder skal man derfor kigge på, hvilken type arbejde medarbejderne udfører, for det bør give en opskrift på, i hvilken grad vi er afhængige af nærhed og tilstedeværelse på arbejdspladsen.

At arbejde hjemmefra fungerer bedst til relativt uafhængige opgaver, når viden let kan deles på afstand. At være sammen betyder noget, når opgaver er indbyrdes afhængige, kræver udveksling af stiltiende viden på flydende måder, og koordineringsbehov ikke er forudsigeligt.

Vi skal med andre ord være mere fleksible med hensyn til, hvordan vi beder folk om at arbejde og finde en bedre balance. Tanken om, at man skal være fysisk til stede for at være produktiv, er bare ikke gyldig længere. Vi bør fokusere på, hvordan vi kan gøre arbejdet inspirerende, overbevisende og engagerende, uanset om dette arbejde udføres på kontoret eller ej.

Og her er det en god idé lige nu at være proaktiv og spørge ind til medarbejdernes præferencer og udforske forskellige tilgange: Hvem vil gerne komme tilbage på kontoret?

Hvem vil ønske at blive hjemme? Hvordan matcher det arbejdsopgaverne? Og hvordan sikrer man sig, at der er retfærdighed og effektivitet på tværs af grupper?

I sidste ende bliver enhver virksomhed nødt til at bestemme den bedste vej for virksomheden og medarbejderne.