Standpunkt: Lys i tragediens mørke

Udgivet:06. juli 2022, 09.57

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Der er kun gået få døgn, siden de forfærdelige timer i Field’s på Amager søndag aften. Hvor en gerningsmand skød og dræbte tre mennesker, sårede syv andre og skræmte tusindvis af mennesker i og uden for centret. Og chokerede hele nationen.

Flere i indkøbscentret blev vidner til, at sagesløse mennesker blev skudt, dræbt eller såret. Alle frygtede for egne og andres liv. Ingen vidste, hvornår skyderiet ville stoppe, om der var flere gerningsmænd på stedet, eller hvornår de ville blive reddet. Mange frygtede, at skyderiet bare ville blive ved og ved. Som vi igen og igen har hørt så gruopvækkende historier fra USA.

Det er forfærdelige oplevelser og følelser, de stakkels mennesker, der befandt sig i og omkring Field’s, har været igennem. Mens de flygtede derfra, gemte sig, ledte efter familiemedlemmer og venner eller ventede på livstegn fra deres pårørende inde i centret.

National glæde og begejstring efter tre euforiske og vellykkede Tour de France-etaper på danske veje samt fænomenal opbakning fra danskerne undervejs på ruterne blev på denne indtil da smukke søndag i juli på få minutter afbrudt af sorg, chok og forfærdelse.

Samtidig blev glæden revet væk fra de mange forventningsfulde unge mennesker, der også befandt sig omkring centret på vej til Harry Styles-koncerten, som blev aflyst i Royal Arena lige ved siden af det, der nu var et gerningssted med døde og sårede.

Midt i tragediens mørke var der lys, kan man læse og høre efterfølgende i stærke og rørende beretninger om nogle af de mange mennesker, der har hjulpet andre mennesker i den frygtelige situation.

Politi, redningsfolk og øvrigt beredskab roses og takkes af mange for håndteringen.

Det samme gør medarbejdere, kunder og gæster i indkøbscentrets butikker, biograf og restauranter, fordi de har taget sig af og taget hånd om medmennesker, der havde brug for hjælp, tryghed eller omsorg. De har hjulpet folk med at komme i skjul i baglokaler og på toiletter eller ud af bagudgange.

Det strømmer også frem med taknemmelighed og beretninger om folk, der stod uden for eller bor i nabolaget, og som tog sig af bange og chokerede mennesker, der flygtede ud af centret. Og om dem, som åbnede deres hjem for mennesker, der manglede steder at opholde sig og ikke kunne køre hjem til egne bopæle rundt i landet, fordi deres biler holdt bag politiafspærringer ved Field’s eller Royal Arena.

Også i aftes stod folk sammen og skabte lys i mørket.

Tusindvis af mennesker var mødt frem ved Field’s til en mindehøjtidelighed for den 17-årige pige, den 17-årige dreng og den 46-årige mand, som gerningsmanden dræbte med skud.

Og for at markere, at vi mennesker ikke vil lade os kue eller diktere af ondskab og frygt.

Indlæser debat

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere