Økologi er ikke pesticid-fri

28. april 2018, 07.00

Stig Sandholt Andersen.

ØKOLOGI Forleden var Jørgen Lund Christiansens læserbrev »Nul gift er en falsk frase« i avisen. Det har Alternativets landbrugsordfører, Christian Poll, efterfølgende kommenteret i en replik.

Sidstnævnte skriver, at Alternativets landbrugsudspil foreslår at udfase glyphosat og indføre forbud mod neonicotinider. Han skriver desuden, at Jørgen Lund Christiansen har glemt, at pesticider ikke er naturlige - i modsætning til de mange giftige planter og dyr, der allerede findes i naturen.

Nu er det sådan, at i landbrugsproduktion - den konventionelle såvel som den økologiske - anvender vi hjælpestoffer. Det vil sige gødning og sprøjtemidler.

I økologi er det blandt andet tilladt at anvende pyrethriner. Det virksomme stof Pyrethreum slår følsomme insekter omkuld og efterlader dem lammede. Lammelsen dræber insekterne - ikke meget anderledes end effekten af et konventionelt middel.

Det efterlader et aftryk, når man dyrker konventionelt, og der findes restkoncentrationer i konventionelt dyrkede afgrøder. Det, man skal forholde sig til, er om man vil acceptere disse ufarlige rester, eller om man ikke vil. Det gælder også de økologiske fødevarer.

Christian Poll argumenterer desuden for, at pesticidet glyphosat i blanding med det forbudte POE-tallowamin er giftigt, og man derfor bør udfase glyphosat. Det svarer til at sige, at man bør forbyde legetøj til børn, fordi det tidligere har været tilladt at tilsætte blødgøringsmidler til disse.

At symptombehandle på den måde, som Alternativet foreslår, med et forbud mod brug af neonicotinider, er at skyde ved siden af hensigten. Sprøjtelandbruget, som Christian Poll henviser til, er det økologiske landbrug også en del af.

Målet er vel ikke at lukke helt ned for dansk fødevareproduktion, når vores fødevarer er på et af de højeste kvalitetsniveauer i verden? Økologisk eller ej.