Venstre baner vej for flere boligejere og mindre trafikstøj

Udgivet:09. august 2022, 10.18

Læsetid:3 minutter

Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Steen Brogaard

Af Kristian Pihl Lorentzen folketingsmedlem for Venstre

BOLIG For Venstre er det en grundlæggende værdi, at danskerne har et godt sted at bo. Vi mener, at et godt og trygt hjem er fundamentet for det gode liv. Og da 7 ud af 10 danskere drømmer om at bo i en ejerbolig, så vil Venstre sørge for, at flere danskere kan få opfyldt den drøm.

Den socialdemokratiske regering ignorerer desværre, at danskerne i høj grad ønsker at eje deres egen bolig. De vil i stedet bygge 22.000 flere almene boliger og lade kommunerne diktere, at der skal bygges 33 procent almene boliger ved nybyggeri, ligesom at de har hævet skatter og afgifter for bolig- og ejendomsejere. Det er at se stort på danskernes ønsker og på deres frihed til at opfylde egne drømme.

Venstre har en række konkrete forslag til, hvordan flere danskere over hele landet fremover kan komme til at eje deres egen bolig. Forslagene er finansieret i Venstres kommende 2030-plan, hvor vi blandt andet vil gennemføre en reform af jobcentrene. Lad mig nævne nogle af forslagene:

Venstre vil give en økonomisk håndsrækning til førstegangskøbere i hele Danmark, så de nemmere kan købe bolig. Derfor vil vi indføre en boligopsparingskonto til alle førstegangskøbere. Som førstegangskøber vil man på boligopsparingskontoen årligt kunne opspare maksimalt 50.000 kroner. Det udløser en fradragsværdi på op til 10.000 kroner årligt og i alt op til maksimalt 50.000 kroner pr. person ved indbetaling af de maksimale 250.000 kroner over fem år. Det svarer således til 100.000 kroner i alt for et par, som kan understøtte det første boligkøb.

Venstre ønsker, at der bygges flere ejerboliger - særligt tæt ved byerne, hvor efterspørgslen er stor. Vi vil konkret arbejde for, at der opføres flere end 122.000 nye ejerboliger i løbet af de næste 10 år. Venstre vil give kommunerne et øget økonomisk incitament på 100 millioner kroner til at sikre, at der bliver bygget nye ejerboliger landet over. Midlerne kan tildeles de kommuner, hvor der bygges flere ejerboliger end den historiske gennemsnitlige boligvækst, og hvor man har kortere sagsbehandlingstider for byggetilladelser. Venstre vil desuden give kommunerne ret til at kræve, at nye boligbyggerier skal bygges med henblik på at blive til ejerboliger.

Venstre arbejder for et Danmark i balance og vil gøre det mere attraktivt at bo i landdistrikterne. Venstre vil derfor fjerne tinglysningsafgiftens faste del for boliger med en salgspris under en millioner kroner, så det bliver billigere at købe bolig i især landdistrikterne. Desuden skal det være lettere at bygge nye ejerboliger på landet - for eksempel som nabobolig til eksisterende bolig.

Trafikstøj forringer danskernes livskvalitet i deres egen bolig. Venstre vil derfor sikre, at færre danskere skal døje med støjproblemer i deres bolig. I Danmark er det især vejtrafikken, som har betydning for støjbelastningen, hvor over 700.000 boliger er belastet med støj over grænseværdien for vejstøj. Venstre foreslår derfor at afsætte yderligere tre milliarder kroner til støjbekæmpelse, det vil sige en fordobling af støjpuljen i den brede trafikaftale fra juni sidste år.

Dermed kan vi for alvor sætte handling bag ordene med bekæmpelse af trafikstøj.

Indlæser debat