Henrik S. Stamp overværede historisk begivenhed: Dronningen er et samlingspunkt for nationen

Udgivet:13. januar 2022, 08.53

Læsetid:3 minutter

Dronning Margrethe blev 15. januar 1972 udråbt som landets dronning af tidligere statsminister Jens Otto Kragh. Tidligere retspræsident Henrik S. Stamp befandt sig på Christiansborg Slotsplads, da den historiske begivenhed fandt sted. Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix og Henrik Ole Jensen

Af Henrik S Stamp. pensioneret retspræsident for Retten i Herning

Det var en meget kold vinterdag, da jeg 15. januar 1972 stod på Christiansborg Slotsplads sammen med en tusindtallig skare. Jeg var på daværende tidspunkt ansat i Justitsministeriet i København og fandt det naturligt at indfinde mig på slotspladsen for at overvære den historiske begivenhed det var, at en ny regent blev udråbt. Det var statsminister Jens Otto Kragh, der udråbte tronfølgeren, Margrethe, til dronning, og jeg følte ved den lejlighed et historiens vingesus og er taknemlig for, at denne oplevelse blev mig til del.

At jeg gennem de næste 50 år skulle nyde det privilegium at møde dronningen ved flere lejligheder, faldt mig naturligvis ikke ind på dette tidspunkt. Siden min ansættelse ved Danmarks Domstole har jeg været i audiens hos dronning Margrethe flere gange for at takke for udnævnelser og ordener. Og hver gang har det været en stor oplevelse. Dronningen er meget nem at tale med. Hun er meget velorienteret om mange forhold og viser interesse for mange ting, herunder de emner man måtte bringe på bane under en audiens. Dertil kommer, at regenten har en veludviklet sans for humor. Min ægtefælle og jeg har også været på et privat besøg med dronning Margrethe hos nu afdøde billedhugger Ingvar Cronhammar og hans hustru Inger, og ved den lejlighed var der en meget afslappet og fornøjelig stemning.

Dronning Margrethe er den hidtil næstlængste regerende danske monark, kun overgået af Christian 4., og det danske monarki er et af de allermest populære i Europa. Dette skyldes utvivlsomt, at dronningen og kongehuset udadtil repræsenterer deres land på en måde, som nyder stor respekt. Indadtil er dronning Margrethe et samlingspunkt for befolkningen uanset politisk observans. Tænk i den forbindelse på dronningens nytårstale, som de fleste danskere ser nytårsaften. Det hører sig med ved indgangen til det nye år, at vi lytter til majestætens ord. Og dronningen har også forstået at tilpasse sig de nye tider uden at den naturlige respekt og værdighed, der skal omgive kongehuset, lider skade. Dronningen deltager således i diverse tv-udsendelser, hvor hun fortæller om sit liv og bliver i andre sammenhæng interviewet af »almindelige« mennesker, således at vi fornemmer, at vi kommer vores dronning nærmere. At vi føler, at vi har dronningen som et samlingspunkt i denne verden med al dens uro, konflikter og pandemi, anser jeg som meget vigtigt og noget, som vi bør værne om. Kongehuset og den danske monark er en del af den danske kultur, som vi sætter stor pris på. En nylig undersøgelse viser, at opbakningen til monarkiet har været støt stigende i dronning Margrethes 50 år som landets monark, og at 72 procent går ind for at bevare kongehuset. Dette er utvivlsomt majestætens fortjeneste.

Læs også
Dronning Margrethe: Det vil jeg gerne huskes for

At dronningen ikke kan fejre sit 50-årsjubilæum med pomp og pragt på grund af coronaen er meget trist. Synd for dronningen og også for de mange, som gerne vil møde vores dronning og hylde hende ved særlige mærkedage. Vi må håbe på, at jubilæet kan fejres senere på året, når normaliteten forhåbentlig indfinder sig igen.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe ønskes hjertelig tillykke med jubilæet.

Henrik S. Stamp er formand for Fonden Elia. Han var retspræsident ved Retten i Herning fra 2006, og indtil han blev pensioneret som 70-årig i 2014. Henrik S. Stamp blev i 2013 tildelt Kommandørkorset af Dannebrogsordenen.

Læs også
Som fem-årig mødte Laura dronningen: Synes stadig hun er »mega chilleren«
Abonnement