Det er naturligt at være bange: Ikke blot sort eller hvidt i ældreplejen

30. juli 2020, 10.39

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

PLEJEHJEM Når man som jeg er fyldt 87 år, tænker man naturligvis på, hvad man selv kan komme til at opleve som beboer på plejehjem i Herning Kommune eller med behov for hjemmehjælp.

Blot indenfor den seneste uge har jeg to eksempler på noget i ældreplejen i Herning Kommune, som er helt utilfredsstillende, og som er dybt kritisabelt. Hvis nogen af de ansvarlige politikere gerne vil have kendskab til de kritisable forhold, jeg har viden om, kan de blot kontakte mig. Jeg oplyser naturligvis ikke offentligt, hvad der er stærkt personlige forhold.

Det er rigtig godt, at TV2 har afsløret det kritisable i Aarhus og Randers vedrørende svigt af ældre. Jeg ved ikke om helt så groft, men i Herning Kommune kunne der også med skjult kamera optages noget i ældresektoren, som ikke ser for kønt ud. Hvis de ansvarlige politikere blot afviser mine påstande som noget, der ikke er rigtig, så er de velkommen til at få fakta hos mig direkte. Jeg var i nogle år besøgsven på et af plejehjemmene her i Herning Kommune. Dette stoppede jeg med, for jeg kunne ikke holde det ud, det jeg så.

Selvfølgelig og heldigvis er der også noget, som er godt og helt i orden både i hjemmeplejen og på plejehjemmene i Herning Kommune og TAK for det. Men når man selv er ældre og kan risikere at have brug på noget ældrevelfærd, er det naturligt at være rystende bange for, hvad man kan blive udsat for, når og hvis man ikke længere kan klare sig selv. Det er ikke trygt at være på vej til at blive en af de ældre i Herning Kommune.

Alle i Herning, der stemmer på det dominerende parti Venstre ved byrådsvalg i Herning, er lidt medansvarlig for, at ikke alt er, som det burde være vedrørende ældreomsorg. Alle der forudser, at de selv kan være ældre engang, bør måske overveje, om der er noget, der skal ændres på ved næste byrådsvalg.

Er man bimlende ligeglad med, hvorledes det med ældrevelfærd fungerer i Herning Kommune, så kan man blot fortsætte med at stemme på det nuværende borgmesterparti. Det er naturligvis borgmesteren, der har det overordnede ansvar, og han kan selvsagt glæde sig over, at i de største andele af ældreplejen, der er alt i orden, men som øverst ansvarlig har borgmesteren også ansvaret for det, som er dybt kritisabelt vedrørende vi ældres ve og vel.

Og så et direkte spørgsmål til de ansvarlige byrådspolitikere: Hvis den ene part i et ægteskab er nødsaget til at komme på plejehjem, er det så rimeligt, at der ikke er plads til ægtepar på kommunens plejehjem, så ægteparret skal skilles, hvis den ene bliver svag?

Vil man indrømme, at visitation til en plejehjemsplads er strammet voldsomt op, fordi der ikke tilnærmelsesvis er plejehjemspladser nok i Herning Kommune ?

Læs også
Stor ros til hjemmeplejen i Herning
Læs også
Opråb: Vores generation anmoder om varige forbedringer