Teater i forfaldent hus

Team Teatret rykker ud i byen, til »ruin« på Silkeborgvej med nyt, anderledes teaterstykke om forfald

Udgivet:13. april 2017, 16.02

Læsetid:5 minutter

Det er her, i det forfaldne hus på Silkeborgvej 65, at forestillingen »Forfald« opføres i de kommende uger. Foto: Studio 1-2

Peter Jessen
| pjh@herningfolkeblad.dk

6 år siden

Teater Mange forbipasserende på Silkeborgvej vil have bemærket, at der er ved at ske noget i den forfaldne, gule klods af et hus i nr. 65. Efter at huset har stået forladt siden juni sidste år, går der nu mænd omkring i håndværkertøj, og der bankes, males og regeres, så det grangiveligt ser ud som om, nogen er ved at rykke ind i en ruin, der ellers ligner det, det er - et forfaldent hus, der skal rives ned.

Selv ordensmagten har bemærket den usædvanlige aktivitet.

- Politiet har skam holdt herude og kigget - måske for at forsikre sig om, at det ikke er Black Army, der er ved at rykke ind, fortæller Monica Jørgensen med et skævt smil.

Skudt forbi

Men nej, det er ikke Black Army, der åbner klubhus på Silkeborgvej, kan vi berolige. Det er såmænd Hernings »nye« teater, der opstår i huset, og Monica Jørgensen er PR-medarbejder m.m. hos Team Teatret og har inviteret pressen til en rundvisning.

Team-folkene forlader for nogle uger her i foråret de trygge rammer i Østergade for at opføre et helt specielt, splinternyt stykke, som handler om forfald, hedder »Forfald« - og foregår på et sted i forfald.

Eftersøgningen

Som ramme for forestillingen gik teaterfolkene på udkig efter et forladt og forfaldent hus i nærheden af Herning.

Opgaven var ikke så let endda, for det skulle være et hus af en vis størrelse, når der skal være plads til publikum. Det skulle helst være et sted, hvor der har boet mennesker, udfoldet sig nogle skæbner, og som har en historie. Forfaldet må i øvrigt ikke ikke være så fremskredet, at det er uforsvarligt at lukke publikum ind. Og endelig skal ejeren været klar til at lade huset blive stående, så længe forestillingen spiller. Det sidste har vist sig ikke at være nogen selvfølge i en driftig kommune.

Eftersøgningen lykkedes dog til sidst. Det helt rigtige forfaldne hus fandt man på Silkeborgvej, næsten-nabo til Kim's Grill, hvor den pludselige aktivitet i det gamle gule hus er blevet bemærket over hotdogs'ene.

Kom indenfor

Med interessen fra omgivelserne er Team Teatret allerede godt på vej til at opfylde et af målene med at rykke et teaterstykke ud i byen.

- For folk må jo gerne lægge mærke til os, og måske lader nogen, som ellers ikke ville være kommet i teatret, sig lokke indenfor til forestillingen, siger Team Teatrets leder, Dorthe Bébe.

(Helt) Anderledes teater

Herning Bladet er selvfølgelig med til rundvisningen i det midlertidige teatersted, og uden at have set forestillingen og erfaret ret meget om indholdet - det er nemlig en velbevaret hemmelighed af hensyn til overraskelseseffekten - kan vi garantere, at det bliver en meget anderledes teateroplevelse. En oplevelse, hvor publikum ikke bare skal sidde og kigge op på en scene, men tages med på en vandring fra rum til rum og op og ned ad trapper. Stykket er nemlig en vandreforestilling.

Huset er kæmpestort med 25 rum, og i de 20 af dem vil der blive spillet teater.

Vinduerne er blændet af, så der er helt lukket af for lys udefra, og de fleste vægge, gulve og lofter har fået en gang mat, sort maling, så alt lys i huset bliver skabt af teatrets teknikere, som med projektet er kommet på overarbejde.

Der er to optrædende i forestillingen, som varer en lille times tid. De to er Teams ensemble-skuespiller, Anders Cornelius Zoffmann, og Mikael Helmuth, som både er instruktør på forestillingen og selv spiller med.

Forfald forfald forfald

Temaet »forfald« kan fortolkes på flere planer. Der er meget, der kan forfalde, ikke bare bygninger, men også mennesker - og verden.

Det var Mikael Helmuth, der opdagede, at huset på Silkeborgvej 65 stod tomt og opfyldte hans drøm om, at stykket kunne foregå i et rigtigt hus, hvor der har levet og virket mennesker. Et hus med historie og skæbner.

Faktisk spiller bygningen fra 1932 en rolle i Hernings historie. Det var her, Aage Dam- gaard etablerede skjortefabrikken Angli i 1939. Han boede der forresten selv, oppe på første sal, i sin ungkarletid.

Senere var der i mange år bogtrykkeri i huset, som ejes af Torben Thuesen, Special-pædagogisk forlag.

Senest har huset været benyttet af SYNrGAIA som rehabiliteringscenter for flygtninge.

Det er altså et hus, som, hvis det kunne tale, ville have en masse at fortælle.

Fiktion og fakta

Manuskriptet til »Forfald« er skrevet specielt til formålet af dramatikeren Andreas Dawe sammen med forskellige kræfter på Team Teatret. Det var også ham, der skrev manuskriptet til Team-forestillingen »Tårnspringeren«.

Forestillingen er blevet til efter et stort research- og interview-forarbejde, hvor der er skaffet viden om husets og Hernings historie.

- Vi har samlet en masse viden, men derefter har vi pakket det hele væk igen, for stykket er jo ikke en gennemgang af Hernings historie. »Forfald« er et stykke fiktion - som bunder på konkret viden, pointerer Andreas Dawe, som synes, det har været vildt spændende som dramatiker at arbejde med projektet. Et arbejde, som har indbefattet gruppe-sessions, brainstorming og rablende ideer.

Samt en masse udfordringer for alle deltagere - heriblandt scenograf og lyd- og lysteknikere, som til en forestilling på Team plejer at kunne koncentrere sig om at skabe scene, lys og lyd i et enkelt teaterrum.

- Men i »Forfald« har vi 20 scenografier og 20 rum, der skal belyses, siger Teams lyddesigner, Morten Birk, som kan takke sig selv for bøvlet. Det var ham, der bragte ideen om at skildre forfald i et rigtigt, forfaldent hus med hjem til Team efter et udenbys kulturmøde.

Kæmpeopgave

At få et forfaldent hus skabt om til et brugbart teater har været en kæmpeopgave, udført på kort tid.

- Vi har haft mange folk sat på og lavet en masse praktisk håndværk. Der har været arbejdet i huset fra klokken 8 til 23, fortæller Morten Birk.

Alle rum på nær et enkelt har skullet have en omgang.

»Forfald« indgår som et tilbud i Off Road Kulturfestival 2017, som skydes i gang i Herning i morgen, tirsdag 11. april.

Der er premiere på forestillingen på Silkeborgvej 65 onsdag 12. april, og den spiller sidste gang 6. maj.

Der kan som nævnt kun være 30 publikum'er pr. forestilling. Til gengæld bliver der på de fleste spilledage to opførelser hver aften. En række forestillinger er allerede udsolgt.

Cornelius Zoffmann spiller den ene af rollerne i stykket »Forfald«, som opføres i et forfaldent hus på Silkeborgvej.