Standpunkt: Herning skal både have torve- og butikshandel

20. november 2019, 12.30

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

For nogle år siden var torvehandlen i Herning jævnligt til debat. Den var forkert placeret, mente nogle. Der var for få boder, syntes andre. Den fyldte kun et frimærke på Torvet - hvor det i øvrigt også altid blæser, lød noget af kritikken.

Nogle år senere blev torvehandlen så flyttet fra Torvet til Tinghuspladsen. Mest af hensyn til de mange events, byens torv lægger areal til. Men også i et forsøg på at samle markedshandlen på en bedre måde.

Det tyder på, at det var godt for Hernings torvehandel, at man besluttede at flytte det hen på Tinghuspladsen.

Der er ikke plads til så mange boder, og der bliver nemt trængsel, men det virker mere hyggeligt og som et samlet torvemarked.

Særligt lørdag formiddag går det godt, og der er altid mange kunder, der handler, får en snak og en god begyndelse på weekenden. Og måske shopper videre ude i byens øvrige butikker.

Det skaber liv i byen, at de faste butikker tirsdag og lørdag suppleres af torvehandel med fisk, ost, grønsager, kød og blomster. Det er vigtigt, at vi har plads og kunder til begge dele.

Men det er da en svær balance både at sikre så gode forhold til torvehandlen, at der kommer nogen med boder og vogne, samtidig med at man undgår at skabe konkurrenceforvridning i forhold til byens faste butikker.

Hernings byråd har i sidste uge besluttet at sætte taksterne for leje af stadepladser op - både de permanente og de lejlighedsvise boder.

Det er et godt træk, som sker for at imødekomme en kritik fra nogle gågade-butikker og Herning City. De synes, at det er ulig konkurrence, at man eksempelvis fra boder og vogne på Tinghuspladsen kan sælge varer i samme kategori som nogle af byens faste butikker, men ikke have i nærheden af de samme udgifter.

Det overrasker mig at læse, at det for nuværende årligt kun koster 1900 kroner eksempelvis at leje en permanent stadeplads på tre gange tre kvadratmeter på Tinghuspladsen. Med mulighed for at anvende arealet til torvehandel to gange om ugen året rundt i et halvt døgn ad gangen.

Jeg kan godt forstå, hvis nogle af byens butikker synes, det kan være svært at konkurrere med. For selv om alle nok kan blive enige om, at torvehandel to gange om ugen bidrager til liv, leben og handel i midtbyen, så skal de faste butikker også kunne drive forretning.

Så nu forenkler byrådet reglerne og sætter taksten op til 5000 kroner. For leje af 10 kvadratmeter stadeplads. Om året. Inklusiv strøm.

Det er godt nok mere end en fordobling af taksten, den er prissat ud fra kvadratmeterprisen i butikslejemål og åbenbart på et højere niveau end det, andre byer tager for stadepladser.

Jeg synes dog fortsat, det lyder utroligt billigt, og som noget, der ikke ændrer ret meget på konkurrencesituationen for de faste butikker, der sælger blomster, ost eller grønsager hele ugen.

Men i sidste ende er det jo op til dig og mig som kunder at sørge for at sprede vores handel i boder og butikker og dermed skabe grundlaget for, at en by som Herning både har torvehandel et par gange om ugen og et varieret butiksudbud alle ugens åbningsdage.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk