Pseudodemokrati eller dårlig opførsel i byrådet?

19. juli 2019, 12.30

BYRÅDSMØDER Siden september 2018 har jeg overværet de fleste byrådsmøder i Herning kommune. Jeg har fra møderne noteret en stor del hvad der er blevet sagt og talt om politisk – men også noteret en del af alt det andet der foregår, som jeg har set det. Og følgende er blot et par eksempler, jeg har desværre mange flere noteret.

Særligt et møde husker jeg tydeligt - 2. april 2019.

På mødet hører en kvinde der sidder til venstre for mig og jeg selv, at Johs Poulsen, fra Radikale Venstre flere gange mens Lone Nielsen havde ordet, sidde og sige »hold kæft« – »hold din kæft«, men i et toneleje så det kun lige kunne høres, men vi sad tæt på. Selvsamme byrådsmedlem sidder senere og taler med sin sidemand, mens Lone Nielsen, fra Borgerlisten har taleretten. Og forstyrrende i en sådan gra,d at Lone Nielsen må bede om ro til at tale. Vi var ret rystet over disse episoder og på vej ud af bygningen fra mødet taler vi om det og kalder det en børnehave - en ældre herre, som også havde overværet det, retter mig og siger at han vil betegne det som voksenmobning!

Det vil jeg også betegne de øjne, der bliver vendt, og de små fnis og skæve smil, der var (også fra Venstre medlemmer), da Joan Hansen har taleretten og stiller sig op med et papir og fortæller. Og det var måske mere oplæsning end fortælling. Men alle gør det ikke på samme måde – hun havde gjort et stort stykke arbejde og det bør der være respekt for.

En byrådskvinde fra Venstre virker slet ikke til at være til stede under møderne for flere gange under byrådsmøderne har hun mere travlt med at sidde og sende en sms af sted.

Den aften, hvor besparelserne på de 20 procent på specialområdet blev vedtaget, havde Johs Poulsen igen travlt med at sidde og snakke under byrådsmødet og grine, og til netop det punkt. Det var dybt provokerende som forælder til børn, der bliver ramt af disse voldsomme besparelser, at høre og se på.

Og ofte, når Lone Nielsen har ordet, så har jeg observeret Johs Poulsen sidde uroligt på stolen, bevæge hovedet meget, vende øjne og snakke til andre. Nu skriver Johs Poulsen i sit læserbrev, at han ønsker, at der skal samarbejdes i byrådet, men for mig at se så udtrykker han det modsatte med sit kropssprog.

Både Johs Poulsens læserbrev og mine oplevelser at byrådsmøderne får mig til at tænke om demokratiet i byrådet er et pseudodemokrati? Eller er det bare dårlig opførsel? Hvorfor ikke være nysgerrig på andres holdning? Brug det til en undren og til debat (i en sober tone). Debat og undren er nemlig sundt og med til at udvikle det enkelte menneske. Hvorfor se det som noget farligt, nedgøre det og stemple det som misinformation, manipulation osv?

Der skal værnes om demokratiet og sættes pris på det. Det virker til, at det for nogle i Herning byråd er blevet glemt. Måske er det blevet for meget en vane at have en plads der, så man ikke vil lave plads til andre?

Alle 31 i byrådet er jo egentlig kollegaer. Og forskellighed og uenighed skal der være plads til. Men det skal der være med respekt. Jeg vil foreslå byrådet at indføre livestreaming fra møderne, måske det kunne give et bedre arbejdsmiljø i byrådet – det er tiltrængt.