Mogens Jensen: Det sprudler med mad – nyd sommeren med lokale råvarer

13. juli 2020, 09.20

Fødevareminister Mogens Jensen (S) Foto: Klavs Bo Christensen, Ritzau Scanpix

MADKULTUR Nye kartofler, grønne asparges, sprøde ærter, friskfanget fisk og persillesovs og så jordbær med frisk fløde til dessert. Det er - sammen med godt selskab - opskriften på en sommeraften i verdensklasse.

Vi er heldige, fordi vi her i landet bor tæt på fødevareproducenter af den allerhøjeste karat, som året rundt producerer gode, friske og sunde fødevarer til os forbrugere. Særligt her om sommeren sprudler det virkelig med mad, og jeg har den holdning, at maden smager allerbedst, når den er helt frisk.

Det kan være kartofler, man selv har gravet op, en hornfisk, man selv har fanget, eller et besøg hos en af de mange ildsjæle landet over, der fra morgen til aften knokler i marken, i gårdbutikken eller i køkkenet, for at vi forbrugere kan spise os mætte i lækker mad og store ferieoplevelser.

Den danske madkultur er stolt og levende, men der er også behov for at vi værner om den, og en vigtig del af den danske madkultur er vores sæsoner. Det handler om smag og tradition, men det handler også om klima, og det pynter altså på klimakontoen, når vi spiser masser af jordbær fra Jyderup om sommeren og blommer fra Bogense om efteråret.

Det er en af grundene til, at turister i løbet af sommeren vil kunne møde Madkulturens rullende madværksted. Madværkstedet er et udendørs mobilt kursuskøkken, og alle vil kunne lære at snitte, stege og sylte sammen med familie og venner, eller sammen med helt nye bekendtskaber i et udendørs mobilt køkken.

Fokus vil være på lokale råvarer og langt de fleste af os kan blive bedre til at spise mindre kød og mere grønt og vælge de råvarer, der er i sæson, så vi for eksempel vælger nye, danske kartofler og dejlige grønne sommerasparges i denne tid.

Som fødevareminister er det vigtigt for mig, at vi bliver bedre til at spise sund og klimavenlig mad, tilberedt af gode råvarer, så jeg krydser fingre for, at vi mødes ude i sommerlandet. Enten ved Madkulturens madværksted eller måske i en gårdbutik eller et helt tredje sted, hvor der knokles, for at vi kan nyde sommeren i Danmark med maven fuld af god mad.