Overlæge og regionspolitiker: Tak til medarbejderne på hospitalet i Gødstrup – for at have modet til at råbe op

Udgivet:07. februar 2023, 11.34

Læsetid:3 minutter

Ulrich Fredberg. Foto: PR-foto

Af Ulrich Fredberg. regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Venstre overlæge

1 måned siden

AKUT I den seneste tid har vi oplevet alarmerende meldinger fra overlægerne i Gødstrup, der frygter for patienterne liv.

Vi har hørt om en ledelse, der »mangler lydhørhed og handling«, »er afvisende« og stiller spørgsmålstegn ved troværdigheden af de alarmerende meldinger fra medarbejderne, med fokus på, om medarbejderne kan »bevise«, at patienter er døde på grund af ventetiden i ambulancen, i venteværelset, eller om de er nået at komme i en seng, inden de døde.

De alarmerende budskaber forsøges fra ledelsesside druknet i ligegyldige detaljer i stedet for at arbejde seriøst sammen om en ledelsesbetinget stærkt forsinket løsning af patientsikkerhed og arbejdsmiljø.

Læs også
<span>Risikerer at dø i venteværelset:</span> Pressede akutlæger frygter for patienternes liv <span>Risikerer at dø i venteværelset:</span> Pressede akutlæger frygter for patienternes liv
Læs også:
Risikerer at dø i venteværelset: Pressede akutlæger frygter for patienternes liv

Overlægegruppen har vist det mod, der skal til for at skabe den nødvendige opmærksomhed, skønt der i Region Midtjylland er en uhyggelig ledelsestradition (management by fear) for at fyre medarbejdere, der udtrykker sig kritisk - jævnfør fyringen af den mest velfungerende hospitalsledelse i Region Midtjylland (der advarede mod punkter i den katastrofale 2019-spareplan) og den karkirurgiske overlæge (der advarede mod karkirurgiskandalen) og den ledende radiologiske overlæge (der dokumenterede, at over halvdelen med mindste mistanke om lungekræft forsat kun fik lavet røntgen af lungerne i strid med hospitalsledelsens oplysninger til regionen) og den ortopædkirurgiske overlæge fra Silkeborg, og børneoverlægen fra Viborg og….

Listen i Region Midtjylland er desværre alarmerende lang.

Det er derfor særdeles positivt at opleve, at en stor gruppe sygeplejersker, sekretærer og yngre læger har modet til at bakke overlægegruppen op.

Det er dette engagement - og mod - der skal redde Regionshospitalet Gødstrup ud af den historiske krise. De medarbejdere, der tydeligvis brænder så meget for deres arbejdsplads, at de vil risikere den forudsigelig kritik og risiko for forfølgelse.

Læs også
<span>Skuffede læger efter møde:</span> Hospitalsledelsen vil skære i bemandingen på presset akutafdeling på Gødstrup <span>Skuffede læger efter møde:</span> Hospitalsledelsen vil skære i bemandingen på presset akutafdeling på Gødstrup
Læs også:
Skuffede læger efter møde: Hospitalsledelsen vil skære i bemandingen på presset akutafdeling på Gødstrup

Talrige undersøgelser viser nemlig, at afdelinger, hvor medarbejderne frit kan udtrykke kritik, har et langt bedre arbejdsmiljø, en reduktion i dødelighed ikke kun blandt patienter, men også blandt medarbejdere, færre infektioner, bedre udvikling og så videre. (Dårlig ledelse af hospitaler slår patienter ihjel. Jyllands-Posten 23.8.2019).

Der har været den forventelige kritik af Gødstrup-overlægernes udmelding, som nogle i øverste ledelseslag mener, burde være holdt internt uden, at pressen og borgerne (og politikerne?) fik oplysninger herom.

Men når sygeplejerskerne skriver, at de forgæves »gennem flere år« har forsøgt at råbe hospitalsledelsen op, uden at den reagerer, skal den danske ytringsfrihed netop sikre, at man kan udtrykke sin mening - uden sanktioner.

Hospitalsledelsen skal ikke brokke sig over, at medarbejderne går til pressen. Hospitalsledelsen skal arbejde på, at det ikke bliver nødvendigt for medarbejderne at gå til pressen for at råbe dem op.

Læs også
- Vi tager det meget alvorligt - Vi tager det meget alvorligt
Læs også:
- Vi tager det meget alvorligt

Meget kunne og skulle have været gjort anderledes for lang tid siden, så den nuværende situation var undgået - og der har ikke manglet forslag til ledelsen om mulighed for forbedringer. (Tilfredshed og ytringsfrihed skal prioriteres højt i sundhedsvæsnet: De ansatte skal fløjte på vej til arbejde. S. Løhde & U. Fredberg. Aarhus Stiftstidende 3.11.2021)

Tak til overlægerne, sygeplejerskerne, sekretærerne og de yngre læger i Gødstrup.

Trods den kritiske patient- og arbejdsmiljøsituation og den manglende ledelsesmæssige reaktion, som I gør os opmærksomme på, kan jeres sammenhold og fælles reaktion kun fylde os med optimisme for Regionshospitalet Gødstrups fremtid.

Det er givet denne type engagerede medarbejdere, patienterne gerne vil have til at hjælpe, når de bliver syge.

Læs også
<span>Læserne har skrevet ind:</span> Sådan har oplevelsen været som patient på akutafdelingen i Gødstrup <span>Læserne har skrevet ind:</span> Sådan har oplevelsen været som patient på akutafdelingen i Gødstrup
Læs også:
Læserne har skrevet ind: Sådan har oplevelsen været som patient på akutafdelingen i Gødstrup

Indlæser debat