Fra Herning Bladet: Kærlige skub satte gang i »Fru Hald«

Birgitta Halds kreative evner har været grundlaget for »Fru Hald«, men der skulle et par opfordringer til, inden hun tog springet

19. april 2021, 13.18

Birgitta Hald har på hjemmematriklen skabt rammer til sit kreative univers med butikken »Fru Hald«, der er en butik med tilhørende gårdhave Foto: Flemming Hansen

UGENS VISIT Fru Hald med fornavnet Birgitta har tændt stearinlysene i sin fine butik, mens gårdhaven er udsmykket med mange forskellige betonkunst. I butikken står side om side vaser, urtepotteskjulere, fyrfadsstager, betonfigurer og meget mere, der kan pynte lidt op i hjemmet eller i haven.

De første skridt til etableringen af butikken Fru Hald, der ligger i forlængelse af privatboligen på Hjøllundvej i Arnborg, blev taget for seks år siden. Her fandt Birgitta Hald på internettet inspiration til at kaste sig ud i at støbe figurer i beton.

- Dét, syntes folk, var meget sjovt, og de blev ved at spørge, om jeg ikke havde lavet noget mere, smiler Birgitta Hald.

Det gjorde hun så - og kort efter blev et lokale, som familien benyttede til festlige lejligheder, inddraget til at blive en del af Birgitta Halds hobby-virksomhed, for så havde hun et sted at vise de ting frem, hun havde kreeret.

Birgitta Hald har her været i gang med at støbe ved hjælp af latex-forme. Dem har hun i øvrigt solgt rigtig mange af under corona gennem sin webshop, hvor man også kan købe butikkens brugskunst.

Birgitta Hald har altid været kreativ anlagt, så det faldt hende naturligt at kaste sig ud i noget nyt som at støbe i beton, men da en veninde spurgte, om Birgitta Hald ville undervise i støberiet, var det ikke just det, hun selv havde haft i tankerne.

- Jeg ville ikke undervise andre, men jeg blev overtalt - og så har jeg siden næsten holdt et kursus om ugen i betonstøbning, letvægsbeton og kalkmaling, fortæller Birgitta Hald med et smil.

Søn skubbede på

I 2017 sagde hun sit sælgerjob op. Det var faktisk ikke for at hellige sig sin lille virksomhed - det var bare tid til at prøve noget andet, så Birgitta Hald snusede lidt til den pædagogiske verden, mens hun fortsat udfoldede sig kreativt på hjemmeværkstedet, der ligger i forlængelsen af butikken.

- Da havde jeg ingen planer om, at jeg skulle leve af det her, men så sagde min søn en dag »så start dog den butik«, men det gør man jo ikke lige, siger Birgitta Hald, der dog alligevel blev tændt på idéen, så hun gik i gang med at undersøge mulighederne.

Har man selv lyst til at prøve kræfter med at udfolde sig kreativt, tilbyder Fru Hald en række forskellige kurser. Foto: Flemming Hansen

Hun fik et job hos Dagli’ Brugsen i Arnborg, hvor hun er 13 timer om ugen, og så kunne det godt hænge sammen økonomisk at åbne en butik - og i endnu højere grad hellige sig det kreative univers, der i øvrigt også fører til blomsterdekorationer, som sælges fra både butikken og hos Dagli’ Brugsen.

Inden åbningen fik Birgitta Hald kontakt med et par leverandører af brugskunst, og kombineret med sine egne produktioner er hylderne nu fyldt godt ud.

- Stilen er en blanding af det rå og det romanstiske, siger Birgitta Hald, der også har sin mand, Finn Hald, som leverandør, da han laver trækasser, som nu er en del af sortimentet.

Lysfest og julestue

Corona har naturligvis sat en stopper for størstedelen af Birgitta Halds aktiviteter, men det hele er så småt ved at være i gang igen - også de forskellige kurser.

- Der har jeg nogle små hold - det kan bare være to. Det er helt fint. Alle har jo et behov for at komme ud og opleve noget, og det vil jeg gerne hjælpe med, siger Birgitta Hald, der også atter kan byde kunder inden for i den hyggelige butik.

Birgitta Hald står også bag forskellige arrangementer i løbet af året - som eksempelvis en lysfest i september.

- Så pynter jeg matriklen med levende lys, og så inviterer jeg på kaffe og kage i orangeriet - butikken er selvfølgelig åben, og der kommer mange mennesker. Jeg har også en årlig weekend med julestue. Det er midt i november med en masse nyt julepynt, fortæller Birgitta Hald, der begynder at støbe blandt andet nisser i løbet af sommeren.

I butikken kan man blandt andet finde betonkunst, blomsterdekorationer og andet, Birgitta Hald selv har kreeret. Foto: Flemming Hansen

Hun tager selv på loppermarkeder og finder gamle ting, hun kan give nyt liv ved eksempelvis kalkmaling og derefter sælge i butikken, der holder fast åbent tre dage om ugen og ellers efter aftale, hvis man for eksempel gerne vil holde en venindeaften.

- Mange kommer her, fordi jeg har noget specielt, som de måske ikke kan finde i butikkerne i Herning, fortæller Birgitta Hald, der er glad for sit nye arbejdsliv.

- Det er dejligt. Jeg har ikke fortrudt at have taget det valg. Jeg havde nok ikke troet, jeg kunne leve af det, men det kan jeg - og det er dejligt at kunne leve af sin hobby, fortsætter hun.

Indlæser debat...