Nyt pakketilbud gør det nemmere at være diabetespatient

Det er blevet lettere og mindre tidskrævende at blive screenet for følgesygdomme til diabetes i Region Midtjylland

11. juni 2021, 11.13

Undersøgelse af øjne og fødder foregår nu på alle hospitaler i Region Midtjylland samme dag sammen med øvrige undersøgelser for følgesygdomme til diabetes. Foto: Claus Hastrup, Steno Diabetes Center Aarhus

MIDTJYLLAND - Jeg får ordnet alt på én gang nu. Det er genialt!

Sådan siger Brian Meisner i en pressemeddelelse fra regionen. Han er 49 år, selvstændig erhvervsdrivende og lever med den kroniske sygdom type 1-diabetes - og dermed også risikoen for at udvikle alvorlige følgesygdomme som øjensygdom, fodsår og hjertekarsygdom.

Nu er det blevet nemmere for Brian Meisner - og de cirka 10.000 andre, som modtager hospitalsbehandling for diabetes i Region Midtjylland - at blive screenet for disse følgesygdomme.

Et nyt tilbud om »sammedags-screening« samler undersøgelserne samme dag. Det sker ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital og regionshospitalerne i Herning, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg og i løbet af efteråret 2021 også ved Center for Sundhed i Holstebro.

Fem besøg bliver til ét

Tidligere foregik undersøgelserne forskellige steder; nogle på hospitalet og andre ved privatpraktiserende øjenlæger og fodterapeuter, hvor man ofte selv skulle bestille tid med risiko for lang ventetid. Det har betydet, at flere ikke har fået de nødvendige undersøgelser rettidigt.

- Inden du havde set dig om, var du af sted fire-fem gange ekstra om året. Det krævede meget tid og planlægning, siger Brian Meisner.

Med det nye tilbud er blodprøve, øjenundersøgelse, fodundersøgelse og samtaler med sygeplejerske og læge nu samlet i ét besøg på hospitalet.

Samarbejde sikrer sammenhæng

Danmark er heldigvis et af de bedste lande i verden til at behandle diabetes og følgesygdomme til diabetes. Men det ændrer ikke på, at man som borger med type 1-diabetes har et livslangt behandlingsforløb på hospitalerne.

- Netop derfor er det vigtigt, at vi kan sikre sammenhængende patientforløb, så det bliver endnu nemmere at leve med en kronisk sygdom som diabetes - uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger regionsrådsmedlem og formand for Hospitalsudvalget, Henrik Gottlieb Hansen (S).

- Et tilbud som sammedags-screening er blevet muligt, da vi med etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus har fået de ekstra kræfter, det kræver at arbejde sammen på tværs af enheder til gavn for patienterne.

Mindre ventetid og fravær

Lidt over 1000 patienter har indtil videre sagt ja til tilbuddet om sammedags-screening ved Steno Diabetes Center Aarhus. Og de foreløbige evalueringer taler deres eget sprog. 91 procent er enten »i meget høj grad« eller »i høj grad« tilfredse med tilbuddet.

Det er især faktorer, som at undersøgelser, lægesamtale og svar på prøver sker samme dag, og at der nu er mindre ventetid mellem undersøgelserne samt mindre fravær fra studie eller arbejde, der får patienterne til at rose det nye tilbud.