De svære besparelser

Udgivet:26. januar 2023, 13.33

Læsetid:3 minutter

Mette Guldberg. Foto: PR-foto

Af Mette Guldberg byrådsmedlem i Herning Kommune for Det Konservative Folkeparti

2 måneder siden

ØKONOMI Vi har haft en bunden opgave. Det er et ansvar, vi står ved. Det Konservative Folkeparti er med, og vi vil have maksimal indflydelse på prioriteterne.

Men, det har langt fra været en rar opgave. Og for mig handler det heller ikke nødvendigvis om, at vi skal bruge mange flere penge, men om at vi skal bruge dem på den rigtige måde. Det gør rigtigt, rigtigt ondt, og det har været svære beslutninger, vi har skulle forholde os sig til. Og især når jeg har gået til valgt for at netop at holde hånden over de svageste grupper i vores samfund. Det gør det ikke mindre svært

Det økonomiske morads åbenbarede sig umiddelbart efter sommerferien, og der tegnede sig et grumt billede. Pludselig så vi konsekvenserne af krigen i Ukraine. Vi så lige ind i en voldsom energikrise, og den galopperende inflation, den bar med sig, udfordrede os på den økonomiske bane. Og når vi så hertil lægger en latent manglen på faglært arbejdskraft, at flere områder stadig befinder sig i et post-coronalimbo, hvilket naturligt nok medfører et højt sygefravær og derfor brug af dyre vikartimer. Samt at staten og KL bød os mindre budgetter, ja, så blev vi stærkt udfordrede.

Men vi tog opgaven på os med stor seriøsitet i social- og sundhedsudvalget. Og vi står ved vores ansvar, og vi skal turde tale om det. Derfor er jeg også glad for, at det hele vejen igennem har været en åben proces, selvom nogen vil mene det modsatte. Vi er i hvert fald i udvalget blevet klædt rigtigt godt på.

Og lad os også være ærlige og sige: Det her gør ondt, fordi vi i Herning Kommune i forvejen har et lavt serviceniveau på socialområdet. Det ved vi, når vi sammenligner os med andre kommuner. Vi har i en årrække set besparelser netop på det område, og derfor er vi ekstra sårbare, når vi rammer ind i en økonomisk krise, som vi ser nu.

Mange tiltag i balanceplanen for serviceområde 13 Handicap og psykiatri handler positivt set også om optimering af vores nuværende tilbud. Vi har set tomgang, og det er der blevet taget fat om. Så er der omlagt boligformer, hvor utidssvarende boligtilbud er nedlagt og slået sammen med andre mere hensigtsmæssige boligformer.

Konkret med hensyn til Minihøjskolen og nedskaleringen af caféen på Bo- og Støttecenter Herning er det to områder, jeg gerne ser prioriteret, hvis muligheden byder sig, og der igen vil blive penge til det.

På den lange bane synes jeg, vi ved hjælp af anlægsmidler burde »hjemtage« flere af vores egne borgere. Helt konkret udvider Skovlyset og Rosenholm. Vi har meget bedre økonomisk gevinst ved at passe egne borgere, både fordi det skaber arbejdspladser, men også fordi vi har selv de højtspecialiserede tilbud allerede i kommunen, men de er fyldt op. Samt så er gevinsten også, at borgeren kan komme hjem i egen kommune og kan være tæt med familie og pårørende.

Som sagt så jeg påtager mig ansvaret og håber på bedre tider, hvor det igen er muligt at investere i mennesker.

Indlæser debat