Fåreavlere fra Hammerum vinder grøn pris

Landmandsparret Anne Maja Schlæger og Sven Joensen får Familielandbrugets Initiativpris for at arbejde med klima, miljø og natur

13. oktober 2021, 12.15

Anne Maja Schlæger og Sven Joensen driver en gård syd for Hammerum. Foto: PR-foto

PRISUDDELING Landmandsparret Anne Maja Schlæger og Sven Joensen får Familielandbrugets Initiativpris 2021 for deres arbejde med klima, miljø og natur.

Anne Maja Schlæger og Sven Joensen bor på en gård lidt syd for Hammerum, hvor de siden 2009 har drevet en fårebesætning med i alt 2500 får og lam. Deres arbejde med får, natur og klima gør, at de i år modtager Familielandbrugets Initiativpris.

Initiativprisen tildeles en landmand, som har udmærket sig og gjort ekstraordinære tiltag på sin bedrift.

Sven Joensen blev meget overrasket, da han fik nyheden om, at parret havde vundet Familielandbrugets Initiativpris.

- Det havde jeg ikke set komme. Men jeg er meget beæret, for jeg kan helt sikkert se mig selv i relation til familielandbruget og de værdier, som de har i fokus, blandt andet fællesskabet, nærheden, familien og det gode liv på landet, lyder det i en pressemeddelelse fra Sven Joensen.

Utraditionelle metoder

Sammen med sin kone Anne Maja Schlæger driver han en fårebesætning på lowcost-niveau. Det vil sige, at de bruger så få ressourcer som muligt i den daglige drift, hvilket både er til gavn for klima, miljø og pengepungen. Det gør de ved at lade fårene afgræsse 1100 hektar, heriblandt både naturarealer, som enge, overdrev og heder, men også frøgræsmarker og en solcellemark.

Herudover lader de fårene være ude året rundt på den baggrund, at får ses som et særligt hårdført dyr. På den måde sparer man også en ressource i form af en staldløsning.

Det er Familielandbruget, Landbrug & Fødevarer, der hvert år uddeler Initiativprisen i forbindelse med foreningens årsmøde. Om dette års vinder siger Lone Andersen, formand for Familielandbruget:

- Anne Maja Schlæger og Sven Joensen har vundet Familielandbrugets Initiativpris, fordi de gør noget ret utraditionelt ved den måde, som de driver fåreavl og naturpleje på samtidig med, at de har en rigtig god hverdag og en god økonomi. De har et smittende engagement og er nytænkende, hvorfor de er de helt rigtige kandidater til at vinde prisen.

Næstformand Henrik Bertelsen supplerer med, at vinderparret er rigtig gode til selv at udvikle systemer til reproduktion og avl.

- Herudover gør de op med teorien om, at får er dårlige til natur. De er nemlig rigtig gode til at bruge intervaller og systemer, når fårene skal afgræsse naturområderne.

Parret blev offentliggjort som vindere på Familielandbrugets årsmøde. Med prisen fulgte en præmie på 10.000 kroner.

Indlæser debat...