Margrethe takker af efter 50 år blandt børn: Hun har kun haft to arbejdspladser

Efter 50 år på arbejdsmarkedet har Margrethe Larsen valgt at lade sig pensionere. Hun har som pædagogmedhjælper har været en fast bestanddel af Bæktoften SFO

Udgivet:24. juni 2022, 11.52

Læsetid:3 minutter

Margrethe Larsen når dårligt inden for døren, før børnene kommer stormende med ordene: »Margrethe! Margrethe! Vi har savnet dig!« Foto: Mette Christensen

Mette Christensen
| mec@herningfolkeblad.dk

VIDEBÆK - Jeg har haft et pragtfuldt arbejdsliv. Hvis jeg blev spurgt, hvad jeg ville lave om, ville svaret helt klart være: Ingenting.

Sådan siger den nu tidligere pædagogmedhjælper Margrethe Larsen fra Bæktoften SFO på Videbæk Skole.

Kolleger, børn og voksne strømmede til for at sige farvel, da der forleden var afskedskaffe.

- Margrethe! Margrethe! Vi har savnet dig!

Børnene i Bæktoften SFO kommer stormende, så snart de får øje på Margrethe Larsen. Med smil, latter og glæde i øjnene får hun utallige kram, knus og kærlige bemærkninger med på vejen.

Selv de halvstore knægte, der har en alder, hvor berøring ikke er et hit, skal lige forbi og sige hej til Margrethe Larsen.

Der er ingen tvivl om, at børnene er vilde med hende. Og hun med dem.

Udskudt afskedskaffe

Efter 50 år på arbejdsmarkedet har 76-årige Margrethe Larsen valgt at kalde sig pensionist.

Egentlig skete det for et par måneder siden. Men flere ting har gjort, at afskedskaffen for kollega, forældre og børn først finder sted nu. Derfor er det også flere uger siden, børnene sidst har set Margrethe Larsen, der hurtigt samler en kæmpe folk af børn omkring sig.

Skruer vi tiden 50 år tilbage, begyndte Margrethe som ganske ung i Mariehønen ved Faster Skole i Astrup. Efter mange år skiftede hun Mariehønen ud med Bæktoften - først som tilkaldevikar og siden som fastansat.

Lader vaskemaskinen være

- Jeg elsker at sidde lige så stille og se, hvordan børnene blomstrer - hvordan de kan fordybe sig i det kreative. Jeg syr meget i min fritid og har tit brugt at sy sammen med børnene. Når først jeg sætter mig, så sidder jeg der. Jeg skal ikke lige tømme en vaskemaskine eller andre praktiske ting. Det tror jeg har en indvirkning på børnene. De bliver siddende og falder helt til ro med de kreative sysler, siger Margrethe Larsen.

Børnene finder da også fluks sytøjet frem, da de denne eftermiddag får øje på Margrethe Larsen. Hun må dog skuffe dem. I dag skal der ikke sys, men derimod drikkes afskedskaffe og farvelsaftevand.

Men kaffe og saftevand må dog lige vente. For børnene har haft skuespil på skolen, siden de sidst har mødt Margrethe Larsen, så hun skal selvfølgelig høre om skuespillet og præsenteres for de mange sange.

Kommer gerne et par dage

Margrethe Larsen har ikke tal på, hvor mange perleplader hun har strøget. Hvor mange gange hun har sat tråd i en nål, eller hvor mange trøsteknus hun har uddelt gennem de seneste 50 år. Men det er mange - men ikke én for meget, hvis du spørger hende selv.

Jobbet har hun altid elsket, og det gør hun stadig.

- Jeg har da sagt til Annette (SFO-leder Annette Thunbo, red.), at hun bare skal ringe til mig, hvis de kommer i knibe; så kommer jeg gerne et par dage, lyder det stille fra Margrethe Larsen.

Fremover skal bilen ikke køre fra Astrup til Videbæk fem dage i ugen. Gemalen Tage Larsen må vænne sig til, at 50-årsjubilaren fremover vil være mere hjemme.

Sytøjet, strikketøjet og haven på Birkevænget i Astrup vil helt sikkert få mere af Margrethe Larsens tid. Men børn, børnebørn og oldebørn skal nok også regne med, at hun kigger lidt oftere forbi.

Børnene når kun lige at få øje på Margrethe Larsen, før de finder sytøjet frem. Foto: Mette Christensen
Billedet taler vist for sig selv. Der skal være plads til en krammer og til lige at lægge hovedet ind til kroppen på den erfarne pædagogmedhjælper. Foto: Mette Christensen

Indlæser debat