Mindeord over Martin Thiemke: En trofast og gavmild ven er gået bort

Udgivet:09. maj 2023, 16.03

Læsetid:3 minutter

Martin Thiemke var hele livet optaget af politik og kæmpede for de svageste i samfundet. Her er han fotograferet til et debatmøde i 2017. Han døde 24. april i en alder af 50 år. Foto: Henrik Ole Jensen

1 måned siden

MINDEORD Byrådsmedlem Per Ørum skriver mindeord over Martin Thiemke, der døde 24. april i en alder af 50 år:

Det var et chok for mig at erfare, at Martin Thiemke ikke længere er iblandt os. Jeg har ikke kendt Martin så længe, men som min far, John Ørum, sagde, da jeg overbragte ham den triste nyhed onsdag morgen: »Nu var Martin jo lige blevet en kær ven af vores familie.«

Og en kær ven vil jeg betegne ham som. Et af de mest hjælpsomme mennesker, jeg har mødt. Et intelligent menneske med en enorm interesse for vores samfund og vilkårene for mennesker, der lever i det.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Martin, var han hjemmehjælperen, der hjalp min mor. Min mor, der var sengeliggende i sine sidste år, satte stor pris på Martin, som var meget dygtig til sit fag. Ja, han var mere end det. Som min mor sagde: »Martin er nu altid så god at snakke med.«

Da min mor døde sidste sommer, var Martin en stor støtte for min far. Han kom og snakkede med min far og var så elskværdig at indkøbe de helt rigtige lys til at sætte på min mors grav. Han kørte langt for at indkøbe lysene, som skulle være særligt gode og brænde længe.

Martin mistede også sin store kærlighed, og det var uden tvivl et meget stort tab, da hans Ninna måtte give op i september måned. Martin var meget åben om sin sorg, og jeg føler en trøst i tanken om, at de nu er forenet et sted, hvor verden måske er lidt lettere at leve.

Tirsdag 2. maj blev Martin bisat. Samme dag havde vi byrådsmøde i Herning, og det føles forkert og mærkeligt, at Martin ikke var til stede på tilhørerpladserne. Martin fulgte den lokale politik tæt og var på fornavn med alle byrådsmedlemmer. Sikke et engagement og sikke et samfundssind.

Martin vil efterlade kæmpe tomrum, for han var så meget for så mange. Meget engageret i foreningslivet blandt andet i foreningen Bedre Psykiatri.

Martin viste stor interesse for mit virke også uden for det politiske og besøgte mig for et par måneder siden for at lave en video om mit firma. Jeg inviterede ham i den forbindelse til frokost sammen med min far. Vi havde en stjernestund sammen, som jeg vil gemme i mit hjerte.

Symptomatisk for Martin fotograferede han min hund Anton og indrammede billedet i en flot ramme, som han forærede mig efter det seneste byrådsmøde. Samtidig havde han lagt timer i at producere en fin video om mit firma.

Jeg spurgte Martin, om han ville være frivillig og hjælpe til ved Mental Talk - folkemødet om mental sundhed i september. Inden jeg havde nået at se mig om, havde Martin booket to ugers ferie og var klar til at hjælpe til med at bryde tabuer på et område, han brændte for.

Gaven og billedet med min hund bliver nu et kært minde om Martin Thiemke og hans gavmildhed.

En stor og god mand var han med et stort hjerte, og han vil blive savnet frygteligt meget.

Benny Andersen skrev den smukke sang »Hilsen til forårssolen«, som Povl Dissing så fint har fremført. Martin elskede også naturen og forårssolen. Må den skinne på ham, der hvor han er nu:

Tag da kun min sidste spinkle mønt.

Livets sol er min den sidste del af livet,

for som solfanger er jeg nu begyndt

at forstå, at Alt og Intet er os givet.

Og en gang går solen sin

runde uden mig,

men når forårssolen skinner,

lever jeg!

Indlæser debat