Lokale fysioterapeuter og optometrister hjælper folk med synsproblemer efter en hjernerystelse

BeneFiT Herning Fysioterapi og Wichmann Optik Herning har indgået et samarbejde om at hjælpe herningensere, der får problemer med synet efter en hjernerystelse

Udgivet:30. marts 2022, 09.19

Læsetid:2 minutter

Wichmann Optik og BeneFiT Herning Fysioterapi har indgået et samarbejde om at hjælpe herningensere, der får problemer med synet efter en hjernerystelse. Her er det chefsynstræner hos Wichmann Optik Anette Vinding (t.v.) og fysioterapeut hos BeneFiT Herning, Nikolaj Svendsen. Foto: Privatfoto

1 år siden

HERNING Hvert år får mere end 25.000 danskere hjernerystelse efter et fald, en påkørsel eller et slag mod hovedet.

Hos nogle påvirker en hjernerystelse eller anden påvirkning af hjernen også samsynet. Samsynet er øjnenes og hjernens evne til at fusionere synsindtrykket fra hvert øje til ét samlet billede. Ved manglende samsyn vil man i princippet se dobbelt.

Samsynsproblemer kan være invaliderende og give blandt andet træthed, nakkesmerter, hovedpine og koncentrationsbesvær. Men hjælpen kan være svær at få, især hvor indsatsen er koordineret mellem forskellige faggrupper. Desuden ved mange ikke, at synet potentielt kan behandles og trænes bedre, skriver BeneFiT Herning Fysioterapi i en pressemeddelelse.

Det vil klinikken gerne gøre noget ved. Derfor har den indgået et samarbejde med Wichmann Optik Herning.

- Vi koordinerer vores behandling afhængigt af symptombilledet, og afhængigt af om opgaven i højere grad er ved en fysioterapeut eller optometrist, siger fysioterapeut Nikolaj Svendsen.

- Vi har med vores samarbejde forsøgt at give folk med senfølger efter erhvervet hjerneskade et behandlingstilbud ud over det normale, hvor folk ikke bliver spist af med, at de bare skal vente og se eller acceptere deres udfordringer. Ved at brede dette budskab ud, vil vi forhåbentlig kunne hjælpe flere end nogensinde, som ellers har fået at vide, at de må leve med deres situation, siger han og fortsætter:

- Træningen går ud på gradvist at forbedre samsynet. Derudover kan træning af ligevægtssans, balancetræning og behandling af nakkemuskler og led være relevant. Vi dækker altså hele paletten med samarbejdet mellem fysioterapi og optometri.

mim

Synstræning med krydspapir hos fysioterapeut Nikolaj Svendsen. Foto: Privatfoto
Behandling af øvre nakkeled og nakkemuskler med fysioterapeut Nikolaj Svendsen. Foto: Privatfoto