Standpunkt: Få os hurtigt videre fra valget

Udgivet:02. november 2022, 12.13

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

3 måneder siden

STANDPUNKT 14 partier og deres 1014 folketingskandidaters skæbner blev i går afgjort af vælgerne.

Sikke et opbrud i dansk politik.

Ikke siden jordskredsvalget i 1973 er der sket så meget nyt, og så store ændringer og forskydninger ved et folketingsvalg som det, vi var vidner til i går.

I 1973 stormede Mogens Glistrups Fremskridtspartiet og Erhard Jacobsens Centrum-Demokraterne som nystiftede partier ind på tinge med henholdsvis 28 og 14 mandater, mens de gamle partier - Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og Konservative - led store nederlag.

Ved valget i går viste der sig på tilsvarende vis voldsom stor opbakning fra vælgerne til to markante politiske skikkelser og deres nye partier i dansk politik: Lars Løkkes Moderaterne og Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne. De stryger ind i Folketinget med henholdsvis 16 og 14 mandater.

Blandt valgets helt store sejrspartier er også Liberal Alliance, som stormer frem med 10 mandater, mens det modsat går 11 mandater tilbage for i forvejen detroniserede Dansk Folkeparti. Stormombruste Pape og Konservative må sige farvel til to, mens Nye Borgerlige udvider med to.

Løkke og Støjberg og deres følge af både rutinerede og helt uprøvede politiske kræfter har uden tvivl hentet mange stemmer fra de to partistifteres tidligere parti, Venstre, som får gedigne tæsk ved dette valg og mister hele 20 mandater.

Særligt ondt må lussingen gøre for V i det jyske bagland, hvor vælgerne har valgt Ellemann & Co. fra og Inger Støjberg til. Alene i Herning Kommune taber Venstre næsten 12 procent af stemmerne, mens Danmarksdemokraterne snupper knap 14 procent. Samme billede ser vi i Ikast-Brande.

Læs også
<span>Radikal nedsmeltning:</span> - Har begået taktisk brøler, vurderer Johs. Poulsen (R) <span>Radikal nedsmeltning:</span> - Har begået taktisk brøler, vurderer Johs. Poulsen (R)
Læs også:
Radikal nedsmeltning: - Har begået taktisk brøler, vurderer Johs. Poulsen (R)

Den helt store vinder af tirsdagens valg er Socialdemokratiet. Mette Frederiksen og S får det bedste valg i 20 år, går to mandater frem til 50 og sikrer sig med mandaterne fra Færøerne og Grønland lige præcis de magiske 90 mandater, der skal til for et flertal.

SF og Alternativet henter hver et ekstra mandat. Modsat er Radikale nærmest i nedsmeltning og skrumper med 9 til nu 7 mandater. Enhedslisten mister fire, men bliver større end Radikale.

Men intet er som bekendt givet eller ligetil i dansk politik. Så trods flertal og sejr har Mette Frederiksen ikke længere flertal bag regeringen i den hidtidige form. Derfor indgiver hun i dag sin afskedsbegæring til dronningen.

Og så skal arbejdet i gang med at danne ny regeringen og udpege ny statsminister.

For selv om et rødt flertal må give en lettere gang mod målet for Mette Frederiksen om igen at få nøglerne til Statsministeriet, så har hun selv undervejs åbnet ballet for en dans hen over midten. Som Alternativet ikke vil lade sig byde op til. Men som stemmesluger-Løkke undervejs i valgkampen flere gange har luftet balkortet for. Og han vil nok vise sig svær at danse uden om, selv om han ville have stået stærkere uden rød bloks flertal.

Der bliver nok at se til, nu hvor valgkampen er ovre, og dansk politik skal i gang igen. Med nye konstellationer og mange nye politikere, mandater og holdninger. Også til, hvordan landet skal ledes.

Det vigtigste i dansk politik lige nu må være at komme hurtigt videre fra valget og ikke vente i ugevis på en regeringsdannelse, som vi har set det i andre lande.

Mens Danmark står i sin værste krise i nyere tid, må vi ikke efter fire ugers valgkamp og deraf politisk handlingslammelse risikere en lang periode uden klar kurs, beslutningskraft og en kaptajn på broen til at navigere landet bedst muligt gennem meget oprørte vande og voldsomme udfordringer.

Læs også
<span>Tjek dit valgsted:</span> Sådan stemte hele Herning <span>Tjek dit valgsted:</span> Sådan stemte hele Herning
Læs også:
Tjek dit valgsted: Sådan stemte hele Herning