Naturvandring: Det kan måske blive en naturnationalpark

Miljøministeriet og Naturstyrelsen står bag invitation til vandring på Harrild Hede og Nørlund Plantage

Udgivet:21. oktober 2021, 11.13

Læsetid:2 minutter

Harrild Hede og Nørlund Plantage er blandt de 21 natur­skønne områder herhjemme, der er i spil til at blive udpeget som naturnationalparker. I processen frem mod at skære antallet ned til 15 endelige naturnationalparker er der rundt om arrangeret vandreture i de områder, der er i spil. De første fem naturnationalparker er allerede udpeget. Foto: Flemming Hansen

Flemming Thulstrup
Journalist

2 år siden

HARRILD HEDE Vandene er delte, hvad angår den kommende status for Harrild Hede og Nørlund Plantage.

Det naturskønne område er af Miljøministeriet udpeget som en af kandidaterne til at blive udpeget som kommende såkaldt naturnationalpark. Det er tanken, at Danmark skal have 15 af den slags.

Udpegningen af Harrild Hede som mulig naturnationalpark affødte glæde i store kredse, hvor brystet blev skudt frem i stolthed over, at Ikast-Brande Kommune rummer naturområder, der har kvalitet til at blive blåstemplet fra statens side.

Samtidig var der dog også indvendinger og betænkeligheder ved, at Harrild Hede var kandidat til at blive kåret som naturnationalpark.

- Jeg bryder mig ikke om indhegnet natur, men lad os nu få en fornuftig dialog, som borgermester Ib Lauritsen (V) udtrykte det, da budskabet nåede borgmesterkontoret i Ikast.

Felt på 21 skal halveres

I de første tre uger af november får borgerne nu lejlighed til ved selvsyn at se nærmere på de 21 naturområder, der er blevet foreslået som naturnationalparker. Det er tanken, at dette felt skal halveres, så Danmark i alt får 15 nye naturnationalparker. De første 5 er allerede udpeget. De er placeret i Fussingø, Gribskov, Stråsø, Tranum og Almindingen.

Lokalt er rundturen i Nørlund Plantage og Harrild Hede planlagt til onsdag 10. november. Mødestedet er parkeringspladsen ved Skovlyvej, der er en skovvej.

Deltagerne opfordres til at køre til Harrild Hede Naturcenter og herfra følge skiltene til mødestedet. Der er omkring fem minutters kørsel fra naturcentret.

Plads til spørgsmål

Miljøministeriet har modtaget næsten 200 forslag til naturnationalparker, og denne bunke er som nævnt barberet ned til 21, og her er Harrild Hede og Nørlund Plantage altså med i bunken.

Med indbydelsen til naturvandring er der taget hul på næste fase i beslutnings-processen, og der vil i forbindelse med de mange naturvandringer på de udvalgte steder være mulighed for at stille spørgsmål.

Vandringerne vil typisk vare mellem to til tre timer, og det er Miljøministeriet og Naturstyrelsen, der står bag indbydelsen.